Joga položaj: POLOŽAJ ZA BOGOVE (Supta Bada Konasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

032a-Joga-polozaji-vezbe-Polozaj-za-bogove-FabijanOpuštanja su u jogi jednako važna kao i aktivni položaji i vežbe. To je zato što u nama jednako važnu ulogu ima i simpatički (pokret) i parasimpatički (mirovanje) nervi sistem. Joga se mnogo bavi balansom ta dva sistema.

Do sada smo vam predstavili neke položaje za opuštanje (Šavasana, Dečiji položaj) i činićemo to i ubuduće. Položaj koji vam sada predstavljamo je „Položaj za boginje i bogove’. To je ime dobio po svojoj jako velikoj udobnosti. Izmislio ga je B.K.S. Ajengar (po čijem sistemu Hata joge radi i Joga Centar u Somboru) i „pravo ime’ mu je zapravo „ležeći leptir’ (Supta Baddha Konasana).

Za zauzimanje ovog prekrasnog položaja će vam trebati i neka pomagala. Ili sva ili deo onih sa manje slike, ili možete improvizirati 032b-Joga-polozaji-vezbe-Polozaj-za-bogove-Pomagalapomagala od ćebadi i jastuka.

Korak po korak:

1. Glavna stvar u ovom položaju je da ležiš na jednom dugačkom jastuku, tkzv. „bolster‘ (ili umotanom ćebedu). Uloga tog jastuka je (1) da donja leđa ne „vise’ u vazduhu i (2) da se otvori grudni koš – pošto ramena „padnu’ sa obe strane „bolstera’ (odlično za srce!). Prvo, sedneš na prostirku ili ćebe u položaj pritke, pravih leđa i postaviš bolster iza leđa, do krsta. Dakle, ne sediš na bolsteru, nego ćeš posle samo leći na njega.

2. Sa obe ruke spojiš stopala (kao u položaju „leptir’) i obuhvatiš ih joga kaišem. Kaiš ti ide preko unutrašnje strane butina i oko leđa. Zategneš kaiš na ugodnu dužinu. On služi da ne moraš „držati’ noge da ne klize prema napred.

3. Pripremiš za kolena i butine dva bolstera ili neka druga jastuka sa obe strane prostirke.

4. Uvrneš butine prema napolje i legneš pažljivo da ti kičma legne tačno po sredini bolstera.

5. Ako ti visi glava (kao meni na ovoj fotografiji) stavi i dodatni jastuk (kao na slici sa trudnicom-trenerom Sanjom) ili ti je dovoljan samo ovaj mali jastuk za vrat (jastuk od žitarice).

6. Pokri oči jastučićem za oči od lanenog semena.

7. Pusti kolena i butine neka ti udobno padnu na stranu i podmetni bolstere ili jastuka ili joga blok kako ti je najugodnije.

8. Pusti ruke sa strane sa dlanovima okrenutim prema gore.

9. Ako je potrebno pokri se.

10. U položaju možeš ostati od nekoliko do nekoliko desetina minuta, zavisi od navike i ugodnosti (u Joga Centru Sombor se koristi i za one joga nidre koje traju kraće, 20 – 30min).032c-Joga-polozaji-vezbe-Polozaj-za-bogove-Sanja

Dobrobiti

• Opušta i obnavlja celo telo

• Opušta naročito kičmu

• Opušta ceo i nervni sistem

• Opušta i otvara karlicu (odlično za trudnice)

• Odmara i opušta srce i pluća

• Opušta i odmara oči.