Joga položaj: POZDRAV ZEMLJI (Bhunamanasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

035c-Joga-vezbe-asane-Pozdrav-zemlji-fabijanOvo je jedno od mnogih uvrtanja; sva su uvrtanja drugačija i sva izuzetno korisna za telo, unutrašnje organe a posebno kičmu. Ovom položaju možete dodati i duhovnu dimenziju. Naime, u jednom od uvida koje sam imao tokom meditacije jasno sam video da se danas ne radi o spasenju ovog ili onog života, ove ili one vrste, nego se radi o BITI i NE BITI PLANETE ZEMLJE, da je osnovni „entitet’ PLANETA kao celina; pa ako želiš možeš se pokloniti i dotaći zamlju čelom sa poštovanjem i zahvalnošću.

Korak po korak

1. Sedi u položaj „pritke’ (dandasana), pravih leđa i opuštenih ramena, sa dlanovima na butinama (slika „A’).035a-Joga-vezbe-asane-Pozdrav-zemlji-fabijan

2. Sa udahom, podigni ruke ispred sebe u visini ramena (slika „B’).

3. Sa izdahom se nagni malo unazad i potom se uvrni u levu stranu spuštajući ruke iza tela i, na kraju, sputi čelo na pod. Gledaj da stopala ostanu vertikalna i da ti pete i čelo budu i jednoj liniji (otprilike kao ja na slici „C’). Ako ti to nije moguće spusti glavu na pod tamo gde ti razgibanost dopušta. 035b-Joga-vezbe-asane-Pozdrav-zemlji-fabijanPokušaj, da desni sedalni mišić ostane na tlu (a ne kao meni, podignut od tla).

4. Ostani u položaju nekoliko sekundi praznih pluća.

5. Sa udahom, vrati se u prvobitni položaj i sa izdahom sputi ruke nazad na butine.

6. Ponovi vežbu i na drugu stranu.

7. Nakon što je vežba izvedena dva puta na obe strane, ostani u položaju, u trećem krugu, dišući nekoliko udaha i izdaha, na obe strane.

Dobrobiti

• Opušta i jača grudne i leđne mišiće

• Masira unutrašnje organe

• Održava elastičnost kičma

Napomena: Ukoliko se tokom vežbanja pojavi bol u ramenu, jedan se laaakat može spustiti na pod.

Jogi Fabijan