Joga položaj: Pritka (Dandasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

danda = pritka

Joga polozaj pritka - dandasanaOvo je osnovni sedeći položaj. On jeste položaj za sebe i mnogo je zahtevniji nego što bi ste mogli pomisliti. Njegov osnovni oblik možete videti na maloj slici. To je varijanta za duže sedenje i može biti i položaj za meditaciju. Varijanta koju ćemo mi opisati je “prolazni položaj” tj. taj it kojeg ulazimo u većinu sedećih položaja i u koji se vraćamo.

 

 

Korak po korak

 

01Sedi na pod pravo pruženih nogu pred sobom. Ukoliko težite da se naginjete u nazad to je zbog krutih mišića zadnje strane butina. Od velike je pomoći ako sednete na neko ćebe ili jastuk koji će vam podići karlicu od poda.

02Jednostavan način da proverite da li sedite pravo je da sednete uza zid. Treba da dotičete zid “krstima” (sacrum) i lopaticama ali ne i donjim leđima i glavom.

03Kako bi ste dobili čvrst prav položaj leđa, pokušajte (sa udahom) vizualizirati energiju kako struji sa dna kičmenog stuba do vrata i ramena i (sa izdahom) nazad do repne kosti. Butine su čvrste ali ne u grču. Možete pokušati i osetiti kao da puštate korenje iz sedalnih mišića u pod.

04Zamsilite da vam je kičma neka pritka u središtu trupa koja je čvrsto ukorenjena u pod. U ovoj verziji ruke leže na butinama (kao na većoj slici). Ostanite u položaju koliko vam je ugodno, odnosno do ulaska u sledeći položaj.

Joga-polozaji-Pritka-(Dandasana)
Terapeutska primena

  • Išijas

Dobrobiti

  • Jača leđne mišiće.
  • Isteže ramena i grudi.
  • Poboljšava držanje tela.