Joga položaj: SREĆNA BEBA (Ananda Balasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

ananda = blaženstvo, sreća;  bala = beba

039a-joga-polozaji-vezbe-asane-srecna-beba-jogifEvo nastavljamo seriju ‘blesavih’ položaja Smile. Ovo je takođe jedan od položaja koji radimo redovno u Joga centru Sombor jednom mesečno kada vežbamo kukove. Kao što možete predpostaviti ime je dobio po sličnosti sa položajem koji zauzimaju deca kada su srećna. Vidite mene kako ga izvodim (slika levo); istina nisam baš beba ali srećan jesam što se može videti na licu. Deca, inače, mogu spustiti kolena do tla ali mi godinama ‘zarđamo’ pa nam baš ne uspeva.039b-joga-polozaji-vezbe-asane-srecna-beba-beba

Korak po korak

1. Lezi na leđa i sa izdahom savi noge u kolenima i privuci butine na stomak.

2. Uz udah, uhvati se šakama za spoljnu stranu stopala. Otvori kolena do širine trupa i dovuci kolena ka pazuhu.

3. Postavi skočne zglobove direktno iznad kolena, vertikalne na pod. Sada opusti kukove i vuci rukama stopala (podkolenice) ka tlu. Ne opiri se nogama (ne bori se sam sa sobom)

039c-joga-polozaji-vezbe-asane-srecna-beba-devojka4. Dok vučeš butine i kolena ka trupu i tlu, izduži kičmu, vrat i potiljak (a ne kao ja nego kao ona devojka slici levo).

5. Drži položaj pola do jednog minuta. Zatim pruži noge nazad na pod i odahni.

Position each ankle directly over the knee, so your shins are perpendicular to the floor. Flex through the heels. Gently push your feet up into your hands (or the belts) as you pull your hands down to create a resistance.

Dobrobiti

• Razgibava kukove

• Isteže prepone i donju kičmu

• Masira organe donjeg stomaka

• Umiruje mozak i ublažava stres i slabost

Kontraindikacije

• Trudnoća

• Povreda kolena

JogiF