Joga položaj: TIGAR (Vjagrasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

031c-Joga-polozaji-vezbe-Tigar-FabijanEvo još jednog početnog položaja koji može da radi svako. Neko će možda podići nogu niže, nekome glava neće doći do kolena, neko će držati položaj kraće vreme… ali to je sve joga. Joga nije takmičenje: radi ko koliko može. U svakom slučaju, ovom vežbom jačamo mnoge mišiće i poboljšavamo elastičnost kičme i pokretljivost kukova. A, ova noga gore, to je – znate – tigrov rep, hahaha!

Korak po korak

1. Sedi u položaj „munje’ (vadžrasana, slika „A’) i pripremi se mentalno za izvođenje vežbe, tj položaja.031a-Joga-polozaji-vezbe-Tigar-Fabijan

031b-Joga-polozaji-vezbe-Tigar-Fabijan2. Potom se, uz udah, digni na kolena sa rukama paralelnim sa tlom (slika „B’).

3. Sa izdahom se spusti na ruke u položaja „na sve četiri’ (položaj „stola’). Ruke i butine treba da su vertikalni na pod a trup i glava – paralelni sa podom.

4. Zatim, uz udah, podigni glavu i desnu nogu koliko god možeš (slika’C’). Zadrži se u položaju nekoliko sekundi punih pluća.

5. Sa izdahom, spusti nogu i – bez spuštanja noge na tlo – privuci koleno čelu i čelo kolenu (slika „D’). Ostani i u tom položaju nekoliko sekundi praznih pluća.031d-Joga-polozaji-vezbe-Tigar-Fabijan

6. Izvedi vežbu tri puta (ili koliko ti prija).

7. Izvedi vežbu i sa drugom nogom.

8. Vežba se može raditi i „statički’, tako da se drži nekoliko minuta podignuta noga (slika „C’) uz ravnomerno disanje a zatim i se drži podignuto koleno do čela, takođe nekoliko minuta uz mirno disanje.

Dobrobiti:

• Poboljšava i održava elastičnost kičme i pokretljivost kukova

• Jača mišiće trbuha, leđa, stražnjice, kukova i nogu.

• Produbljuje disanje

• Posebno povoljna ženama nakon porođaja.

Kontraindikacije i upozorenja:

• Problemi sa ručnim zglobovima

Jogi Fabijan