Joga položaj: Ugodni položaj (Sukhasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Sukha = ugodno, prijatno

003-Joga-Polozaji-Ugodni-polozaj-(Sukhasana)-Jadranka.jpgUgodni položaj je osnovni sedeći položaj. Kod nas poznat i kao “Turski sed”. Na Zapadu je to najčešće korišćeni položaj za meditaciju, posebno kod početnika.

 

 

 

 

 

 

 

 

Korak po korak

01 Sednite u položaj “Pritke” (Dandasana) i najbolje je da sednete na ćebe ili jastuk i u tome slučaju sedite na sam kraj tog pomagala. Ukrstite noge, i oslonite suprotne podkolenice na tabane, te pustite kolena da slobodno padnu.

02 Znaćete da ste u ugodnom položaju tako što možete videti trougao tla koji se formira između nogu. Dakle, razlika između ovog i drugih (naprednijih) položaja za sedenje je u tome što pete i stopala nisu blizu prepona i sedalnih mišića nego imate ugodni prostor između njih.

03 Kao i kod svakog sedećeg položaja, trebamo naću “neutralan” položaj karlice, drugim rečima da ona nije nagnuta ni napred ni nazada.

04 Ruke ili sklopite u krilu sa dlanovima gore ili ih postavite na kolena sa dlanovima prema gore ili prema dole. Izdužite repnu kost ka tlu i učvrstite lopatice u leđa ali se nemojte suviše isturiti napred (možete, za probu, zabaciti ramena unazad kako bi uvideli da onadrže položaj kičme).

05 U ovom položaju (teoretski) možete ostati koliko hoćete ali ako vam kolena prave problem (sasvim normalna stvar), menjajte raspored nogu. Možete ga menajti ili tokom sedenja ili u svakom sedenju je drugo noga gore.

 

Terapeutska primena

  • Stres

 

Dobrobiti

  • Umiruje mozak.
  • Jača leđa.
  • Isteže kolena i skočne zglobove.

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

Povreda kolena