Joga položaj: VENAC (Malasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

036a-Joga-polozaji-vezbe-venac-fabijan(mala = venac, brojanica)

Nije redak slučaj u jogi da se isti ili vrlo slični položaji nazivaju sasvim drgučajim imenima; takav je slučaj i sa ovim položajem. Taj se položaj/vežba može naći i kao mandukasana („žaba) i kao „namaskar’, kao „čučanj’ Pošto on nema ime na Srspskom jeziku onda ću ja da mu budem „kum’ i krstio sam ga kao „venac’ (eng: garland). Srećom joga nema „ministarstvo za doktrinu vere’ Smile, pa ni „ispravne’ i 036a-Joga-polozaji-vezbe-venac-YJ„neispravne’ nazive. U svakom slučaju ovo je jedan odličan i jednostavan položaj vrlo korisan za kukove, donja leđa, butine…

Korak po korak:

1. Čučni sa razmaknutim stopalima kako ti je ugodno/prirodno ili ih raširi do širine dva dlana. Pokušaj da spustiš obe pete do tla a ako ti to nije moguće, stavi izpresavijeno ćebe ili prostirku ispod peta.

2. Sa udahom sklopi ruke u „molitveni položaj’ (anjali mudra) i smesti nadlaktice među kolena i guraj kolena u stranu a sa izdahom se nagni blago napred i smesti između butina (slika „A’). Ostani u tom položaju nekoliko udaha i izdaha.

036b-Joga-polozaji-vezbe-venac-fabijan3. Sa jednim od sledećih udaha, podigni repnu kost visoko od tla i pravih leđa i vrata ostani nekoliko sekundi u tom položaju, punih pluća (slika „B’).

4. Sa izdahom, sklopi kolena, spusti ruke na pod a glavu/čelo spusti na kolena i zadrži taj položaj nekoliko sekundi, praznih pluća (slika „C’).

5. Ponovi vežbu 5, 6 puta.

6. Alternativno, možeš se zadržati u položaju „B’ minut, dva ravnomerno dišući a potom isto toliko vremena u položaju „C’.036c-Joga-polozaji-vezbe-venac-fabijan

Terapijska primena:

• Kukovi i donja leđa

Dobrobiti

• Isteže skočne zglobove, prepone i kukove

• Jača butine i leđa

• Umiruje stomak i unutrašnje organe

• Umiruje srce i um

Kontraindikacije

• Povrede zglobova, kolena i leđa

Jogi Fabijan