KURS QI GONGA: BA DUAN JIN – 8 KOMADA SVILE

Kategorija:

Osam-komada-brokata-kurs-za-joga-trenere

Qi gong znači rad  s energijom. Životna energija ( Prana, Ki, Qi, Chi..) prožima sva živa bića. Kada dođe do zastoja ili blokade u protoku energije u nama onda dolazi do bolesti  raznih poremećaja.

Ba Duan Jin je kineski sistem vježbi istezanja i savijanja čiji je autor general Jueh Feh. Pretpostavlja se da je ta forma stara otprilike, 800 godina. Naziv Osam dijelova brokata upućuju na finu svilu, skoro filigranski protkanu tankim zlatnim ili srebrnim nitima sa motivima karakterističnim za kinesko podneblje. Sama tehnika podijeljena je u nekoliko različitih sekcija. General Jueh Feh je želio poboljšati izdržljivost i zdravlje svojih vojnika, pa u tu svrhu osmišljava, prvo set od dvanaest vježbi koje nakon nekog vremena skraćuje na osam.

Strukturiran je tako da svaki pokret stimulira određene akupunkturne tačke, masira unutrašnje organe, utječe na krvotok, pravilno provodi CHI kroz tijelo, koristi boljem elasticitetu mišićne mase i kostiju te poboljšava psihofizičko zdravlje praktikanta. Ba Duan Jin vježba se u Kini i svijetu u nekoliko stilova koji se ne razlikuju previše, te je svaki od njih podjednako učinkovit. Mnogi ga zovu i jednostavnijim imenom, kineska gimnastika.

Ba Duan Jin namijenjen je ljudima svih dobi, i vrlo je važno napomenuto da se vježbe mogu raditi u sjedećoj varijanti jednako efikasno kao i u stajaćoj.

Na kursu ćemo pored forme Ba duan jin proći I kroz osnovne prinicipe Qi gong vježbanja, stajaću meditaciju I samomasažu

Qi Gong je kineska joga a joga je indijski qi gong.

GDJE? Joga Centar Sombor

KADA?13.7.    5 sati ukupno treninga

VRIJEDNOST? 25e

VODITELJ? Darko Trajković : trener yoge i qi gonga, hipnoterapeut, majstor ninjutsua