Yoga Travel: Išli smo 'tamo gde cveta limun žut'... da spoznamo da cilj je - put!

Kategorija:

Yoga Travel: Jogovanje na Krfu 09. – 19.06.2011.

Yoga-Travel-Corfu-vilaKada preduzimaš nešto i raduješ se putu a ne strepiš za cilj – sve je blagosloveno. Zašto? Pa, zato što je okretanje putu PRIHVATANJE sadašnjeg trenutka. Rasterećen napetosti i nemira cilja, ideš iz jednog SADA u sledeće SADA… Ako ti je put radost, cilj je već postignut (a verovatnoća da do cilja i dođeš je mnogo veća). A ako ti je put muka, pitanje je da li će cilj biti vredan te patnje (ako do njega i stigneš).

Elem, mi smo na „Joga odmor na Krfu’ pošli okrenuti putu. I sve je bilo blagosloveno….

Yoga-Travel-Corfu-travnjak-joga

Samo putovanje autobusom – pomislili bi ste – je po definicija muka a, u našem slučaju, je bila prava uživancija; autobus na sprat agencije „Spirit Travel’ je stvarno kao avion. Plus je bilo pola mesta slobodno tako da smo leškarili i gledali predele a i odlično spavali. Nema šanse da više ikada sam vozim tako dugačke deonice.

Yoga-Travel-Corfu-meditacija-obalaSelo Agios Georgios (Sveti Đorđe) je blagoslov samo po sebi. Zanimljivo je da sam za njega saznao od dva sasvim nezavisna izvora; od jedne facebook prijateljice iz Makedonije i jedne turističke agencije u Somboru. Obe su mi rekle da je to odlično, mirno mesto za jogu. Znao sam da ne može biti slučajnost da vam, od cele Grčke, dve osobe ukažu na neko selo, na jednom ostrvu. I nije bila slučajnost. Krf je divota sam po sebi sa osobitim plažama i puno zelenila a posebna priča je to tiho selo Ag Georgios.

Izbor vile u koju ćemo se smestiti je takođe bio intuitivan (više se ni ne sećam kako sam se odlučio za vilu Teodoros) i – pun pogodak. Smeštaj je zaista idealan (mirno i čisto, ljubazni domaćini) a bašta i travnjak vile su idealni za vežbanje joge. Tu smo vežbali poslepodnevnu jogu pošto ima odličnu hladovinu borova i palmi. Travnjak, ptice i vetar u krošnjama.

Yoga-Travel-Corfu-joga-obala

Na tome travnjaku, okruženi cvećem smo držali i časove Škole meditacije. Tako smo uskladili početak časova da školica počinje oko zalaska sunca a sama meditacija se dešava u suton, na prelazu dana u noć.

Yoga-Travel-Corfu-plaaMorska obala/plaža je udaljena 200, 300 metara a tu se nalazi i mala crkvica zaštitnika sela Svetog Đorđa. Pre polaska smo zamišljali da ćemo vežbati jogu na obali (pesku) ali nas je Proviđenje odvelo do travnjaka iza te crkvice. Dakle, idealno mesto za jutarnju meditaciju i vežbanje. Jutarnji povetarac, blago sunce (po želji senka crkve) i – talasi… pučina i talasi. Savršeno.

Za svih deset dana jogovanja kiša je padala samo jedan dan i tada se pokazalo da nedostaje neki pokriveni prostor za treninge i zajedničke trenutke u slučaju kiše. Dumao sam kako da se to reši, penjao se na krov, zapravo ravnu ploču kuće i pokušavao da nađem rešenje. Međutim, i u vezi sa tim „problemom’ se pokazala „blagoslovenost poduhvata’; naime, kada sam vlasnicima predočio ideju o pokrivenom delu, oni su mi rekli da za sledeću, 2012., godinu već planiraju izgradnju jednog pokrivenog prostora „za druženje’ (kako su oni zamišljali namenu tog mesta), zapravo to će biti idealan prostor za vežbanje i meditaciju za kišnih dana!

O samom ostrvu, zelenilu, klimi, peščanim čistim plažama itd. neću vam ovde govovoriti jer to spada u „generalni turizam’ ali ne mogu da ne napomenem da je sve to odlično. Sve.Yoga-Travel-Corfu-uesnici

Eto, za podsećanje onima koji su imali privilegiju da budu „pioniri’ joga odmora na Krfu a podstrek i putokaz onima koji planiraju poći sa nama sledeće godine.

Jogi Fabijan