I generacija Škole za trenere Joga centra Sombor

Kategorija:

~ Samo retki nađu retke ~

1-Skola-za-terenere-Sombor-2013-jogifTeško da je nekada ova izreka bila istinitija nego u odnosu na ovu Školu za joga trenere i Učitelje meditacije. PrvaI generacija Škole za trenere Joga centra Sombor okupila je grupu posvećenika jogi, većina daleko odmakla na putu duhovnog buđenja.

Ovaj je Kurs u potpunosti potvrdio svoj podnaslov „Sopstvena transformacija’ jer samo ako kreneš putem sopstvene promene možeš probuditi joga trenera u sebi, samo tako možeš postati i autentičan trener i učitelj.

Nekim polaznicima je bilo iznenađenje kada sam rekao da za učenje joga vežbi i položaja nije potreban kurs: jer da se sve to može naučiti iz knjiga i sa Interneta. Međutim, ako naučiš samo serije vežbi, ti postaješ nastavnik „joga fiskulture’ a ne i joga trener. Tek sopstvenom transformacijom možeš uverljivo podučavati da „yoga chitta vrti niroda’ („Joga zaustavlja vrtloge misli’, Patanđali „Stihovi o jogi’), tek tada tvoje reči zvuče autentično, tek tada se vidi da „znaš o čemu govoriš’. Većina i joga trenera ne zna niti šta je to „jedinstvo tela, uma i duha’ niti „gde se nalazi mir’; oni su to pročitali ili čuli i to isto ponavljaju.2-Skola-za-terenere-Sombor-2013-jogif

Zato je u kursu za joga trenere neophodno proči i školu meditacije kako bi se naučilo gde se nalazi taj mir (zaustavljenost misli), kako se u njega ulazi i u njemu ostaje. Tek se kroz te tehnike nauči da su joga vežbe i položaji samo jedan od načina za ostvarenje tog Glavnog cilja.

3-Skola-za-terenere-Sombor-2013-jogifOstali ciljevi – takođe važni i „legitimni’ – kao što su zdravlje, kondicija, zetegnuto telo i slično se mogu postizavati i drugim metodama i vežbama ali – to nije joga.

Zaista smo svašta tokom ovog joga školovanja videli i učili. Pre svega razne vrste joge: hatha joga, aštanga joga, kundalini joga, Tao joga, XXL joga, joga za trudnice, joga za decu…. Učili smo i Tai či i Či gong, Tai masažu, slušali nadahnuta izlaganja iz anatomije i fiziologije, i filozofije i psihologije…..

Učili smo i vežbali razne tehnike meditacija i na kraju i Dinamičku meditaciju.

Škola za joga trenere Joga centra Sombor je jedinstvena ne samo u Srbiji, nego i u celom regionu. A i u celom svetu je ostalo još jako malo škola koje se održavaju u kući u kojoj učitelj živi. Na taj način je Škola Joga centra Sombor najbliže došla idealu kada su učenici živeli sa učiteljem.

Tako su učenici imali priliku da učitelja vide „ogoljenog’ jer se niko ne može tri nedelje pretvarati. Bilo je to i divno iskustvo za mene da ugostim 16 polaznika i „dopunim’ energiju prostora njihovom. Energija i svetlost ovog događaja se sigurno videla kao svetla tačka na Planeti. Da postoji detaljna statistika krivičnih dela i nedoličnog ponašanja, videlo bi se koliko je opao kriminalitet u gradu Somboru za te tri nedelje. Količina prisutnosti (svetlosti i mira) koja se postiže vežbama i meditacijom utiče i na širi prostor.4-Skola-za-terenere-Sombor-2013-jogif

Sem toga jedinstvena je i po tome što je to jedini intezivni kurs u nas, koji se ceo završi za tri nedelje za koje se vreme takođe ispune međunarodni zahtevi da kurs mora trajati najmanje 200 sati. Kao što se zna Joga centar Sombor je kao član Evropske unije joga asocijacija akreditovan za izdavanje Međunarodnih diploma.

5-Skola-za-terenere-Sombor-2013-jogifJoga centar Sombor je pokazao svoj odličan i fizički i duhovni kapacitet; vežabali smo na nekoliko travnatih terena i u sali a meditirali pored jezera, pod krošnjama i mesečinom. Sem toga, većina hrane je bila pripremljena od organskog povrća i voća iz bašte samog Centra a koje su polaznici slobodno brali i jeli.

Kurs je bio međunarodni jer smo imali polaznike iz pet zemalja (Švedska, Slovačka, Hrvatska, Makedonija i Srbija) a raspon godina je bio – verovali ili ne – od 17 – 65!

Jako smo se lepo družili, posebno polaznici škole međusobno, ispreplitali iskustva, sklonosti i naklonosti. Kao i nakon mnogih Yoga Travel letovanja i radionica, stvaraju se nova neraskidiva prijateljstva.

Pozivam sve učesnike i zainteresovane da poboljšaju ovaj kratki članka tako što će dodati svoje utiske i komentare.6-Skola-za-terenere-Sombor-2013-jogif

Napravljeno je i bezbroj fotografija a mesto nam dozvoljava da postavimo samo nekoliko (većinu je uradio Živorad, vidite ga na slici desno).

Želim svim novim trenerima uspešnu karijeru i puno vežbača; što bude više vežbača, biće i više novih putnika na Putu buđenja, pa će se puniti i čardak na zemlji i čardak na nebu Smile.

JogiF