Joga disanje (pranayama): Odahni sa olakšanjem

Kategorija:

563b-joga-disanje-pranayama-izdah-olaksanjaKao što svi znamo iz svakodnevnog života, emocije vrlo bitno utiču na naš način disanja ali i – vice versa – način disanja utiče na emocije. U korenu reči pranayama (kontrola prane, manipulacija pranom), nastavak yama je izveden iz reči ‘produžavati’. Znači, kontrolu daha, pa time i prane, vršimo produžavanjem izdaha.

Dok nas udah osnažuje i donosi novu energiju u telo, dotle nas izdah opušta i oslobađa stresa, otrova i bola. Stoga svesno joga disanje može odlično da poslužu da se napravi prekid u dnevnoj rutini ili kao ‘zaklon’ od neke stresne situacije.

Uz pomoć fokusiranja na (iz)dah, možeš se udaljiti od prošlosti (daleke ili bliske) i vratiti se u sadašnjost sa obnovljenim elanom. Evo kako:

563b-joga-disanje-pranayama-izdah-olaksanja-stolicaSedi na ivicu stolice pravih leđa (ili na pod, jastuk i sl. ako ti je takvo sedenje ugodno) i stopalima na podu. Zatvori oči i obrati pažnju na dah. Prvo diši prirodno, ne menjajući ništa a potom udahni kroz nos, osećajući kako ti je kičma sve duža i viša. Pokušaj da li možeš da udahneš ‘potpuno’, tj. tako da osetiš kao da se nešto ‘zaključalo’, da udah ima vrlo ugodan i naglašen završetak (to ne uspeva ako nismo dovoljno opušteni i/ili uvežbani u joga disanju).

Zatim, izdahni kroz usta sa glasnim izdahom (olakšanja) na kraju. Dok tako izdišeš, vizualiziraj kako se stresni momenti dana udaljavaju od tebe.

563c-joga-disanje-pranayama-izdah-olaksanja-ritam-dahaProbaj ovu malu vežbu od nekoliko minuta kada kog hoćeš da se ‘oslobodiš’ nečega. Može imati duboki uticaj na tvoje emocionalno i fizičko zdravlje.

JogiF