Kapalabati

Kategorija:

Joga-disanje-KapalabatiOva se tehnika zove i “uglačavanje lobanje” jer njome praktično – masiramo mozak. Masaža se dešava tako što naglim izdasima brzo menjamo pritisak u plućima i glavi što dovodi do navale krvi u mozak i on se tom pojačanom cirkulacijom brzo osvežava. Možemo je porediti sa “udaranjem čekićem o nakovanj” (za razliku od Bastrike, koju možemo porediti sa “testerisanjem” :-)).

Kapalabati radimo na taj način da udahnemo relativno normalno (mada nešto malo brže) i potom snažno izdahnemo potiskujući trazajem donji stomak ka unutra. Možete pokušati da držite ruke na stomaku (kao na slici) da bi ste bolje kontrolisali te snažne izdahe. Ritam bi bio, otprilike jedan izdah u sekundi….. Ne vredi da vam dalje opisujem jer vam verovatno neće uspeti bez živog trenera (znam iz prakse da ne ide uvek lako ni uz pokazivanje na treningu). Pogledajte kako se to izvodi na ovom mom snimku

http://www.youtube.com/watch?v=c-wozg3JKdU

Nakon desetak ciklusa (udaha/izdaha), napunimo pluća do ¾ i držimo dah 10 – 20 sekundi i potom lagano izdahnite kroz nos. Nakon jednog prirodnog udaha i izdaha ponovite ceo ciklus. Uobičajeno je vežbati 3 – 5 ciklusa (ali napredni vežbači mogu i mnogo više).

Ukoliko osetite neke poteškoće prilikom izvođenja ovog disanja, kao što su vrtoglavica ili krvarenje iz nosa – odmah prestanite sa vežbom.

 

Dobrobiti

  • Ovom tehnikom disanja masiramo i jačamo pluća, dijafragmu, srce i mozak.
  • Jača trbušne mišiće i poboljšava varenje i rad creva.
  • Terapijski deluje kod prehlade, sinusa, astme.
  • Ublažavmo depresiju, migrenu, Parkinsonovu bolest i paralizu.
  • Podmlađujemo nervni sistem, priprema um za meditaciju
  • Poboljšava koncentraciju