Kategorija:

564a-Joga-disanje-pranayama-stomak-jogifPita me neki dan jedna čitateljka preko „Pitajte jogija‘ da li se kod joga disanja – prilikom udisanja – prvo uvlači stomak ili se prvo „puni’ stomak. Pogledam u tesktove o joga disanju na stranici i vidim da tu temu o potpunom joga disanju nisam uopšte obradio. Dakle, evo me na „popravnom’.

Elem, velika većina (naročito žena) diše potpuno nepravilno i nezdravo. Ako posmatrate decu kada spavaju, videće te da dišu pravilno: sa udahom im se diže stomak a sa izdahom spušta. Međutim, vremenom „pokvarimo’ način disanja i počinjemo disati sve pliće i pliće, i sve više samo sa vrhovima pluća. Tome naročito doprinosi vaspitanje (porodično, društveno, crkveno) usled koga potiskujemo seksualnost i plašimo se udahnuti duboko (do seksualnog centra, skroz dole, ispod pupka). Plašimo se disati/živeti punim plućima. Na to se nadovezuje i nezdrav način života sa premalo kretanje i nepravilno sedenje – koje zatvara grudni koš.

564c-Joga-disanje-pranayama-stomakgrudi-jogifKako bi ste probali potpuno joga disanje i proverili način na koji dišete, najbolje je leći na leđa i staviti jednu ruku na stomak a drugu na grudi i tako posmatrati kako se disanje odvija. Znači, prvo ležimo i dišemo mirno, ne menjajući ništa u načinu disanja, i posmatramo šta se dešava. Videćete najverovatnije da sa udahom uvlačite stomak i podižete grudni koš. Ako to ustanovite, znači dišete – nepravilno. Kod mene u Joga Centru Sombor imamo vreće sa peskom i stavimo ih na stomak i ja tada posmatram kako vežbači dišu. Na žalost većini se prvo diže grudni koš a ne stomak.

564b-Joga-disanje-pranayama-dijafragma-jogifPravilno potpuno joga disanjema ima tri faze:

1. Prvo punimo donje sekcije pluća i to tako što „guramo’ stomak (dijafragmu) napolje, ka gore.

2. Potom punimo sredinu pluća, tako što širimo rebra (grudni koš) i

3. Tek na kraju punimo vrhove pluća.

Izdah zatim prirodno ide obrnutim putem.

http://www.youtube.com/watch?v=Ie4AvbK4rOo&list=UUzXxVYROIYWfeVpDR8m8bvQ…

Posledice nepravilnog disanja na zdravlje i opšte stanje su mnoge. To nepravilno disanje doprinosi naročito razvijanju kardio-vaskularnih bolesti i bolesti nervnog sistema. Vreme je, zaista, da nešto uradimo i samo za sebe a ne da optužujemo samo spoljne okolnosti.

Gotovo sve vežbe i položaji joge doprinose povećanju kapaciteta pluća i pravilnom disanju. Moj kapacitet pluća pre nego što sam počeo vežbati jogu (negde u pedesetoj godini života) je bio oko 6 litara a sada je preko 7l. Dakle, nikada nije kasno da unapredite svoje zdravlje i kondiciju.

564e-Joga-disanje-pranayama-man-jogifVežbe kojima direktno jačamo dijafragmu (dijafragma je mišić) su te kojima opteretimo stomak (recimo sa vrećama peska ili nekim drugim teretom) i dišemo naglašeno stomačno (podižemo taj teret sa udahom). Međutim, i mnogi joga položaji pogoduju jačanju pluća i povećanju njihovog kapaciteta, kao što je – recimo – plug u kome svesno dišemo stomačno i guramo dijafragmu ka gore.

Zlatno pravilo:

Sva disanja u jogi, pa i ovo potpuno joga disanje treba da se radi bez naprezanja. Prirodna je tendencija da hoćemo da dišemo teško i sa naporom. Pravi način je da dah teče glatko i bez napora. Diši sporo i lako.

Možda će vam se u početku ovo disanje činiti neprirodno i „iscepkano’ na faze ali će vremenom teći glatko kao talasanje.

Sem toga što je ovo „potpuno disanje’ i osnova za sva druga joga disanja (pranayama), ono doprinosi i našem ukupnom zdravlju. Evo nekih dobrobiti:

• Opušta akutne i hronične napetosti oko srca i organa za varenje

564d-Joga-disanje-pranayama-vic-jogifPomaže kod bolesnih stanja respirativnog sistema kao što su astma i emfizema jer uklanja strah od nedostatka daha a povećava kapacitet pluća.

• Pomaže pravilan nervni stimulans kardio-vaskularnom sistemu.

• Drastično smanjuje anksioznost.

• Poboljšava detoksikaciju kroz povećanu razmenu uglen-dioksida i kisenika.

• Pobošljava imuni sistem kroz pobošljani dotur energije u endokrini sistem.

• Umiruje um i stvara balans duha i tela….(dah je, zapravo, spona, duha i tela)

Malo li je? Šta se čeka Smile?

Ne mogu a da, i ovoga puta, ne naglasim p r i s u t n o s t . Prisutnost je suština svake tehnika disanja u jogi, pa i u ovoj.

JogiF