Telo je instrument mira

Kategorija:

515a-jogifRazlozi zbog kojih najčešće i krenemo u jogu su zdravlje, dugovečnost i dobar izgled (vidi moju anketu „Šta očekuješ od joge‘). Međutim, to su samo nuz-efekti joge. Naš cilj je mnogo veći. Često ga nismo ni svesni. Taj skriveni cilj je upakovan negde u formulaciji da od joge očekujemo „mir’.

Veliki broj ljudi ni ne zna gde se mir nalazi. A mir se nalazi – između dve misli. Jogom proširujemo taj prostor. U joga vežbama i položajima telo nam služi samo kao instrument prisutnosti. Vežbajući prisutno, mentalno posmatrajući pokrete, mišiće, zglobove, dah…. zaustavljamo taj „voz’ misli u sebi i tako ispunjavamo glavni cilje joge: joga zaustavlja vrtloge misli („Yoga chita vritti nirodha’, Patanjali). Tako nam vežbanje joge postane meditacija.

515b-jogifTajna trajne sreće je u tome da to preneseš na svakodnevni život: trudiš se da radiš bude prisutno, svesno…. Promene koje nosi ova 2012. (i godine oko nje), čine haos u glavi sve teže podnošljivim. Izlaz nije u sve više mentalnih stimulansa iz spoljneg sveta (kako nam sugeriše ego), nego na sasvim drugoj strani: u okretanju prema unutrašnjem prostiru.

Zato pokušajmo da sve što radimo da bude svesno. Što god radili, uvek je ili navika ili meditacija. Ili odsutnost ili prisutnost. Ili pakao ili Raj. A izbor je naš.

JogiF