Šank Prakšalana (potpuno čišćenje creva)

Kategorija:

764aa-joga-vezbe-asane-shank-prashalana-jogifOvo je jedna od osnovnih joga tehnika čišćenja (krija) zajedno sa neti, kapalabati, tratak, dauti i nauli. Njen cilj je potpuno ispiranje stomaka i creva. To se postiže tako što pijemo toplu slanu vodu i izvodimo posebne joga vežbe. Ovu tehniku radimo jer „smrt počinje u debelom crevu’. Naime, kada nam creva postanu „porozna’ onda bolesti slobodno ulaze u telu.

Mada postoje i medicinska sredstva za pražnjenje creva, ona ne postižu ovaj puni efekat jer uz njih ne idu vežbe, pa se ne isperu svi oni pregibi i uglovi u debelom cervu. Svest o značaju čistoće creva je ispod svakog nivoa. Tako se mi lepo kupamo i peruckamo spolja, a iznutra – užas! Najzanimljivije je to da mnogi ne znaju da je to „iznutra’, isto – napolju; naime, ako zamislimo da je od usta do analnog otvora samo jedna „cev’, shvatićemo da je to, takođe, spolja samo što je unutra. „Mi’ počinjemo tek u onom zaštitnom sloju na zidovima creva. Propustljivost/nepropustljivost toga sloja za otrove i bolesti je – imunitet.

A šta nam se nakupi na zidovima i preklopima creva tokom godina nezdrave ishrane, bolje da ne znate. Pogledajte samo ovu fotografiju jednog od „trofeja’ koji je ispao nakon te tehnike.764bb-joga-vezbe-asane-shank-prashalana-jogif

764c-joga-vezbe-asane-shank-prashalana-grupaElem, vežbu radimo na prazan stomak i najbolje na ispražnjena creva. Najbolje bi bilo započeti ujutru i izvesti je tokom prepodneva (traje 3, 4 pa i 5 sati). Ne bi ste trebali da je prvi put radite sami nego da sa vama bude neko ko je u tome obučen (joga trener) ili ko je barem to već radio.

Spremimo nekoliko litara mlake slane vode (otprilike kašićica na litru vode) i puno entuzijazma i strpljenja. Prvo popijemo nekoliko čaša vode i započnemo sa vežbama:

Šank Prakšalana – Tehnika potpunog čišćenja – Savršena i prirodna detoksikacija

Prvo „beremo voće’ (zapravo varijacija tadasane – vidi moju tadasanu na kanalu) kako bi se otvorili sfinkteri i voda krenula u creva (moj doprinos ovoj tehnici). Potom izvedemo svaku od vežbi sa slikice (trikonasana, uvrtanje, trijak bujangasana i hod sa uvrtanjem a dodao sam od skora i „Rajsko uvrtanje“) po nekoliko puta. I na kraju još jedan moj izum „veš mašina’: kotrlanje, bućkanje sadržaja creva levo-desno. 

764d-joga-vezbe-asane-shank-prashalana-gumaKada ste uradili taj jedan ciklus, popijete opet čašu slane vode (pogrejete ako se ohladila) i ponovite ciklus. Popijete još jednu čaču i izvedete još jedan ciklius. Sada, nakon oko 5 čaša vode, odete u toalet i ponudite se. Tamo se potpuno opustite i dišete mirno. Potom izvedete nekoliko puta ašvini mudra, tj. stiskanje analnih mišića. Dakle, ne napinjemo se, nego – upravo suprotno – pokrećemo peristaltiku creva povlačeći anus prema unutra.

Ukoliko stolica krene, odlično, ukoliko ne krene – odlično. Nastavimo piti po čašu slane vode i ponavljati cikluse vežbe. Kada, najzad, stolica krene, nastavljamo i dalje piti vodu i vežbati. Kako vreme odmiče stolica će biti sve vodenija i vodenija i sve čistija i čistija. Na kraju će biti žućkasta i posle skoro potpuno čista voda (sa možda po nekom sitnom česticom). Tada završimo sa pijenjem vode i vežbama. Creva su oprana! Bilo bi dobro da izvedete i pranje nosa – neti.

Kada prestanemo piti vodu, stane i stolica. Tada se lepo utoplimo i sednemo (ne legnemo) i trudimo se da nikako ne zaspemo (čitajte knjigu i sl). Osećaj čistoće i prijatnog umora je zaista nagrada.

Bilo bi dobro da vam neko pripremi kičeri ili ga pripremite sami prethodni dan pa ga malo smlačite pre jela. Nakon što ste odmorili pojedete poveću količinu kičerija. Dva sata nakon jela ne pijemo nikakvu tečnost. Tek sada možete leći i malo se odmoriti. Ostatak dana provesti u lakim i tihim aktivnostima (šetnja i sl.). Ne naprezati se i preterivati jer možete dobiti glavobolju.

Izostanak stolice prvih nekoliko dana nakon Šank Prakšalane je normalna pojava. Ipak prvih nekoliko dana dobro je svako jutro popiti nekoliko čaša tople neslane vode i odvežabati seriju kao za ŠP.

Pošto su vam sada creva kao u novorođenčeta, dakle, nezaštićena i osetljiva, onda moramo krenuti sve iz početka. Prvog dana, nakon što smo se odmorili, dobor se naklopamo kičerija. On se pravi na sledeći način:

Uzeti jednu šolju glaziranog pirinča i pola šolje mung(o) pasulja, (nekad se zove i zelena soja, ima ga u prodavnicama zdrave hrane). Taj mung treba potopiti prethodni dan i pre kuvanja ga trljati rukama da otpadne ljuska i tu ljusku ispirati (ne fali ako malko i ostane ljuske). Dodati trostruku količinu vode i kuvati sa malko soli (ovaj recept je za 2 – 4 osobe). Začiniti sa jednom kašičicom kurkume (turmeric powder) i pola kašićice melevenog indijskog ili običnog kima. Kurkuma je obavezna (ima je kupiti ovde u SHOP-u a i u prodavnicam zdrave hrane). Kuvati dugo na laganoj vatri dok se sasvim ne raskuva i ne pretvori u pastu i pri kraju kuvanja dodati po jednu do dve kašike gi-putera (ili običnog putera ako nemate gi). Pojesti duplu porciju ovoga. Tako izgladnelima i umornima će vam se kičeri činiti kao najbolja hrana na svetu, hahaha! Uveče opet jedemo samo kičeri i pijemo lake biljne čajeve (kamilica i sl.).

Dijeta: Nakon ovako temeljnog pranja creva, krećemo „život iz početka’. Pošto su nam creva sada vrlo osetljiva jedemo samo lako varljivu hranu i ne unosimo nikakve otrove. Znači ne jedemo integralne hlebove i jela, nego beli hleb, kuvane kašice i drugo što bi ste dali deci. Ja, recimo, pravim sebi neko lišće (blitva, špenat) proprženo na gi-puteru, jedem griz kuvan u vodi i pijem biljne čajeve.

• Prvih sedam dana ne jedemo mleko i mlečne prozvode, sveže voće i povrće, crni čaj i kafu.

• Tri nedelje ne jedemo hranu koja nadima: pasulj, sočivo, kupus, karfiol, kelj itd, niti crni i beli luk, ljute začine i gazirana pića.

• Četrdeset dana izbegavamo meso, ribu, jaja i alkohol (a najbolje je da ih izbacite zauvek).

764e-joga-vezbe-asane-shank-prashalana-blissNagrada za trud i utrošeno vreme za izvođenje ove krije je neopisivi mir i osećaj čistoće i prosvetljenosti. Tom tehnikom se oslobađamo (višegodišnjih naslaga) otrova iz tela, pročišćavamo krv i podstičemo varenje. Ova krija delotvorno otklanja alergije (na polen, prašinu) i bolesti kože (akne, neurodermatitis i psorijazu), Uklanja prolećno umor i depresiju.

Idealno bi bilo ovu kriju izvoditi četiri puta godišnje (na prelasku godišnjih doba) ali je dovoljno dva puta u proleće i jesen (mart i septembar).

Ako ste kupac knjige NIKADA VIŠE DIJETA’ i započinjete novi život, ovo vam je obavezno (ako imate uslove) i pozovite me slobodno ako imate kakvih pitanja.

Kontraindikacije i upozorenja: Ova tehnika se ne izvodi pre 15 godine života, za vreme trudnoće i menstruacije, ako imate izrazito nizak ili visok pritisak, obolele bubrege, kamen u žuči, teži oblik dijabetesa, gastristis, čir na želucu, upalu slepog creva, kilu kao i u slučaju psihičkih obolenja.

PRAKTIČNA DETOKSIKACIJA: Ukoliko želite da obavite ovu tehniku u Joga centru Sombor, ona se održava subotom od 08 – 14h. Cena za jednu osobu je 40evra a za dve osobe 60evra. Pošto je nakon ovog tretmana potreban odmor tog celog dana, planirajte taj dan samo za sebe. Za one korisnike koji doputuju sa strane obezbeđen je smeštaj u Joga centru po ceni od 10 evra za noć po osobi. Ukoliko su korisnici iz Beograda ili još dalje (dakle, 200 i više km) dobro bi bilo da dođu već prethodnog dana. 

JogiF

~ Smrt počinje u debelom crevu ~