Anđali mudra

Kategorija:

MOLITVENI POLOŽAJ, ANĐALI GEST (Anjali mudra, Namaskara mudra)

Joga-gestovi-Molitveni-polozaj-Anjalimudra-BudaOvaj položaj sklopljenih ruku, dlanovima jedan na drugi, je sigurno napoznatiji i najčešće korišćeni gest rukama i to ne samo na Istoku nego i na Zapadu. On je u širokoj upotrebi i u Hrišćanstvu i Judaizmu a takođe u mnogim religijama i tradicijama Istoka.

Sama reč “anjali” na Sanskritu znači “ponuda” (doslovno označava “posudu” koju formiramo sa dva spojena otvorena dlana). Taj se gest široko koristi u Indiji i, sa blagim naklonom glave (nekada i celim gornjim delom tela), uz reči “namaste” (Hindi) ili “namaskar” (Sanskrit) predstavlja pozdrav poštovanja. Ceo pozdrav znači: “Božansko u meni se klanja Božanskom u tebi” i suština je joge koja vidi Božansku suštinu u svim ljudima i svemu. I stoga se taj pozdrav jednako koristi klanjajući se Božanstvima u hramovima, ali i učiteljima, porodici, prijatejima, potpuno nepoznatim ljudima kao i svetim rekama ili drveću.

Joga-gestovi-simbol-andjali-mudraAnđali mudra je stav smirenja (uma), povratka u srce, bez obzira da li nekoga pozdravljamo ili se od njega praštamo, započinjući ili završavajući nešto. Kada sklopite ruke pred svojim srcem, vi spajate materiju i duh, vaš pojedinačni duh sa Univerzalnim duhom; tada doslovno spajate levu i desnu stranu mozga. To ujedinjenje je suština joge, njenog stapajućeg i prihvatajućeg pristupa. Pri sklapanju ruku u taj gest možemo – sa potpunom prisutnošću – vizualizirati energetsko ili duhovno srce u formi lotosovog cveta (lokvanj).

Mada svi mislimo da znamo kako se zauzima molitveni položaj, ipak neće biti na odmet da vidimo i neke detalje toga izvođenja. Sedite u neki ugodni položaj, izvucite kičmu iz karlice i izvucite zadnju stranu vrata spuštajući bradu blago ka grudnoj kosti. Sada, otvorenih dlanova, lagano sklopite ruke na sredini grudi kao da saklupljate sve svoje potencijale u srce. Dodir dlanova ne treba da bude niti mlitav niti u grču – nego čvrst tako da osetite kako su vam cele ruke žive. Ponovite to nekoliko puta, sa mentalnim stavom o spajanju u jednu celinu leve i desne strane mozga, tj. vašeg bića; mušku i žensku, logičku i intuitivnu, snagu i nežnost. Kako bi ste osvestili snagu tog centralnog položaja ruku, pomerite neokliko puta sklopljene ruke u jednu i drugu stranu i zadržite se u takvom krajnjem položaju nekoliko trenutaka. Da li se osećate neuravnoteženo? Vratite se u centar i osetite radost i snagu tog središta koje vas kao magnet uvlači u sopstvenu suštinu. Nežno dotaknite palčevima grudnu kost kao da želite da pozvonite da bi se otvorila vrata vašeg srca. Raširite lopatice i otvorite grudni koš. Osetite prostor ispod pazuha dok izravnavate laktove sa ručnim zglobovima. Ostanite neko vreme u tome položaju i osetite promenu raspoloženja koje on donosi.

Joga-gestovi-NamaskarZamislite sada da započinjete joga vežbe ili neku drugu aktivnost koja traži sabranost. Sada ponovite ađali mudru ali tako da malo rastavite dlanove (prsti su i dalje spojeni) kao da pravite neku romboidnu posudu i time napravite nešto što liči na pupoljak lotosovog cveta. Spustite bradu ka grudima sa osećajem divljenja i poniznosti kao da očekujete blagoslov ili nešto dobro. U zavisnosti od vaše religijske orijentacije, možete mentalno prizvati ili neko Božanstvo (Isusa, Krišnu, Majku Božiju, Muhameda itd) ili nekog sveca zaštitnika, ili neku svetu planinu i tome slično. Kada osećate da ste spremni, podignite ruke i stavite spoljnu stranu palčeva na čelo (na “trećeg oka”), ostanite tako barem jedan udah i izdah i vratite ruke u molitveni položaj. Umesto stavljanja sklopljenih ruku na čelo, možete tu na sredinu čela staviti vrhove prstiju. Sada ste spremni da započnete svoju nameru.

Na ovakav način će te dobiti sve dobrobiti ovog čarobnog gesta ruku koji hiljadama godina pomaže čovečanstvu da se seti dara života i kako da ga mudro koristi.