Čin mudra (gest

Kategorija:

ČIN /ĐNANA/ĐAN GEST (Chin, Jnana, Gyan mudra)

Joga-gestovi-mudra-JnanaOvo je verovatno najpoznatija mudra vezana za meditacije i možemo je sresti u mnogim religijama i  duhovnim tradicijama. Ona je i odlična ilustracija raznolikosti u opisivanju i imanovanju raznih joga gestova. Načelno, postoje dva načina kako se ona izvodi; jedan je da se vrh palca i kažiprsta dodiruju (pasivni način) a drugi je da vrh kažiprsta dodiruje prvi zglavak palca (aktivna varijanta).

Joga-gestovi-Jnana-mudraObe te varijacije se mogu raditi na dva načina: sa prstima (dlanovima) okrenutim ka gore i tada je to Đnana mudra a sa prstima okrenutim prema dole je Čin mudra. Da komplikacija bude totalna, dodaću vam da se ona često naziva i Om mudra. Od mnogih učitelja joge i/ili meditacije će te čuti da se položaj ruku „drži tako-i-nikako-drugačije“ i to može da ukazuje na dogmatičnost takvog pristupa (osobe). Svaka od varijacija ima svoje značenje ali za početnički do srednjeg nivoa to nije tako bitno. Bitan je vaš lični osećaj (isprobavajte!).

U svakom slučaju, taj gest je najčešće korišćen za meditaciju i pranajamu jer deluje vrlo umirujuće. Pored toga ima i sledeće odlike:

 

  • Uspostavlja inteligenciju i mudrost
  • Pročišćava um
  • Ublažav i leči mnoge mentalna stanja
  • Daje osećaj radosti
  • Leči loše navike i adikcije