Đana mudra (gest

Kategorija:

ĐANA GEST (Dhyana mudra, Samadhi mudra)

Joga-gestovi-Djana-mudra-SivaOvo je gest meditacije i koncentracije i izvodi se tako da se ruke polože u krilo sa ispruženim prstima i sa dlanovima prema gore. Ako se ovaj gest izvodi samo levom rukom („rukom mudrosti“), tada je desna ruka („ruka metode“) slobodna da izvodi neku drugu mudru ili može držati neki predmet, kao naprimer kada Buda drži posudu za prošenje a što označava njegovo odricanje od ovosvetskih dobara (slika Bude sa posudicom).

Kada su obe ruke u krilu, desna uvek leži u levoj i to simbolizuje kako je savršenost metoda (desna ruka) podržano savršenošču mudrosti (leva ruka). Palčevi se u tom gestu najčešće dodiruju (formirajući „mistični trougao“). Ako položaj drži žena (kao na slici), onda leva ruka leži u desnoj. Joga-gestovi-Djana-mudra-Buda-posuda

 

 

 

Budući da dlan sadrži nervne centre vezane za srce a nadlanica one u vezi sa kičmom, stavljanje dlanova jedan na drugi aktivira i balansira srce, pluća, pankreas i bubrege.

Ta mudra pomaže napretku u meditaciji jer poboljšava koncentraciju i deluje umirujuće, pa bi je trebalo upražnjavati barem desetak minuta dnevno.