Joga položaj: ČAPLJA (Krounchasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

045a-Joga-polozaji-asana-Caplja-JadrankaU ovoj izazovnoj sedećoj asani jedna noga je savijena u kolenu, a njeno stopalo postavljeno uz zglob kuka u položaj Ardha virasane (polu- heroja) dok je druga noga vertikalna i snažno istegnuta. Podignuta noga predstavlja dugi vrat i glavu čaplje po kojoj je ovaj položaj i dobio ime.

1. Sednemo u položaj Pritke (Dandasana).

2. Savijemo desnu nogu u kolenu i pomerimo desno stopalo nazad. Postavimo ga pored desnog kuka, prstiju usmerenih nazad. Pritisnemo i učvrstimo gornju stranu stopala na tlo. U ovom položaju Ardha virasane unutrašnja strana desnog lista dodiruje spoljašnju stranu desne butine. Spojimo kolena.

3. Savijemo levu nogu u kolenu, približimo stopalo ka levom sedalnom mišiću. Uhvatimo svod levog stopala sa obe ruke. Blago se nagnemo trupom nazad , držimo prednji deo trupa dugačkim. Učvrstimo lopatice uz leđa kako bi podigli grudni koš. Sa izdahom ispravljamo levu nogu i podižemo je vertikalno u odnosu na tlo ili koliko možemo (trudimo se da noga bude viša u odnosu na glavu). Ostanemo u ovom položaju i dišemo u njemu nekoliko ciklusa daha. Držimo kičmu pravom, a levu nogu potpuno istegnutom.

• Početnici ostaju u ovom položaju od 20-60sekundi.

4. Napredniji i flesibilniji vežbači ulaze dublje u položaj. Sa izdahom pomerimo glavu i trup napred ka levoj nozi, a u isto vreme privlačimo i nogu ka njima. Odmorimo čelo ili bradu na levom kolenu ili potkolenici. U ovom krajnjem položaju ruke možemo još više učvrstiti tako što uhvatimo levom rukom desni ručni zglob.

5. Ostanemo u ovom intenzivnom položaju od 20-30sekundi dišući duboko i potpuno.Vodimo računa da ne odižemo koleno savijene desne noge od tla dok licem dodirujemo koleno/potkolenicu istegnute leve noge.

6. Sa udahom ispružimo ruke, udaljimo glavu i trup od noge pomerajući ih nazad. Spustimo levu nogu, ispletemo ruke i obe noge ispružimo u početni položaj, Dandasanu.

7. Ponovimo sa levom nogom u Ardha virasani dok podižemo desnu nogu sa istim vremenskim zadržavanjem krajnjem položaju.045b-Joga-polozaji-asana-Caplja-varijacija_copy

Napomene:

• Mnogi početnici mogu imati poteškoća da potpuno isprave podignutu nogu i pritom održe istegnutost prednjeg dela trupa i podignut grudni koš. Kako bi uravnotežili ova dva poteza postavite kaiš oko svoda stopala one noge koju podižete pre nego je ispravite. Lagano ispravljajte nogu u kolenu držeći kaiš rukama što bliže stopalu, laktove prave a grudni koš podignut.

• Ovom položaju možete dodati i varijaciju sa uvijanjem. Prvo izvedite položaj ,,čaplje,,. Potom uhvatite spoljnu stranu stopala podignute noge suprotnom rukom (palac ruke okrenut dole) dok istu ruku pritisnemo na tlo iza karlice. Sa izdahom pomerimo podignutu nogu u suprotnu stranu (ukoliko držimo desnu nogu levom rukom pomerimo je u levu stranu i obrnuto) u isto vreme uvijemo trup u drugu stranu. Ostanemo u položaju oko 15 sekundi, vratimo se u položaj ,,čaplje,, i spustimo ispruženu nogu na tlo.

Terapeutska primena:

• ravna stopala

• nadutost

Dobrobiti:

• isteže tetive kolena

• tonira i isteže mišiće nogu

• stimuliše i podmlađuje abdominalne organe

• stimuliše srce

Kontraindikacije i upozorenja:

• menstruacija

• ukoliko imate bilo kakav ozbiljniji problem sa kolenima ili skočnim zglobovima, izbegavajte postavljanje noge u položaj ardha virasane; umesto toga izvedite položaj Janu sirsasane, poluštipaljke, i iz ovog položaja podižite nogu koja je ispred trupa.

Jadranka, joga trener