Joga položaj: JUNAK (Virasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Vira – junak, heroj, ratnik

Joga-polozaji-Junak-Virasana-Jadranka

Među joga položajima veoma su poznati oni sa nazivom ‘heroj’. Tako imamo stojeće, sedeće, ležeće heroje i junake, i mnogobrojne varijacije istih. Položaj Virasana se odnosi na junaka u sedećem stavu. Iako na prvi pogled liči na Vajrasanu – pozu munje ili dijamanta, on se bitno razlikuje od istog i to u položaju stopala. Naime, u Vajrasani sedimo na petama, a u Virasani između njih. U oba položaja trup je uspravan, a grudni koš izbačen. Takvim stavom tela pokazujemo ponositost i neustrašivost, kao pravi heroji…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korak po korak

01 Kleknemo na pod. Kolena spojimo, a stopala raširimo oko 0,5m jedan od drugog. Nožni prsti odmaraju na tlu, tabani okrenuti ka tavanici. Namestimo gležnjeve tako da su nam tabani ravnomerno istegnuti, od svodova do prstiju te od svodova do peta. Osetimo energiju kako teče glatko u oba smera.

02 Nagnemo trup neznatno napred, pritisnemo dlanove na listove i spustimo trticu niže. Pritisnemo i guramo palčevima mišiće oba lista ka spolja, istovremeno privlačeći butine unutra. Proverimo da nam unutrašnje strane listova dodiruju spoljne strane butina.

03 Spustimo trticu na tlo, između stopala, i ravnomerno sednemo na oba sedalna mišića. Dlanove položimo na butine, iznad kolena. Izvučemo trup od struka, istegnemo bočne delove istog i pritisnemo cevanice čvrsto na tlo. Raširimo grudni koš.
Početni nivo: Stavimo dlanove na kolena,guramo butine dole i istegnemo kičmu. Srednji nivo: Zamislimo da su nam noge vezane za tlo, podignemo trup od dna karlice, osetimo energiju kako teče od grudnog koša naviše.

04 Dišemo nekoliko ciklusa daha u ovoj pozi.

05 Podignemo ruke u nivo ramena. Istegnemo ih napred paralelne sa tlom, dlanovi gledaju jedan u drugi.Upletemo sve prste čvrsto i okrenemo dlanove od sebe. Ne pomeramo kičmu, držimo je uspravno.

06 Sa udahom podignemo ruke od pazuha naviše u vertikalan položaj, dlanova okrenutih ka tavanici. Ispravimo vrat i laktove, otvorimo grudni koš još više podižući grudnu kost ka tavanici. Kolena pritisnemo na pod, obratimo pažnju na pravo držanje trupa: ne naginjemo telo napred niti glavu nazad. Trup i glava u istoj liniji. Gledamo napred!

07 Dišemo ujednačeno u ovoj pozi 1 minut. Vremenom, sa praksom, produžimo ostajanje u njoj do 5 min.

08 Sa izdahom ispletemo prste, položimo dlanove na svodove stopala prstiju usmerenih ka nožnim prstima, savijemo se napred i legnemo trupom na butine, bradu odmorimo na kolenima. Ostanemo nekoliko ciklusa daha u ovom položaju, opustimo se i dišemo duboko.

09 Sa udahom uspravimo trup u početnu poziciju Virasane (tačka 3).

10 Izlazak iz položaja: Spustimo ruke pored tela, položimo dlanove na tlo i podignimo trticu. Kleknemo i ispravimo noge, jednu pa drugu. Sednemo u Dandasanu.

 

Napomene:

 • Ukoliko nam je teško da odmah izvedemo položaj opisan u tački 3, pokušamo postepeno.Prvo, stavimo jedno stopalo preko drugog(ukrstimo ih) i sednemo na njih. Postepeno pomeramo prste u stranu razmičući stopala tako da dodiruju spoljne ivice butina. Vremenom će trtica pravilno odmarati na tlu a telo neće biti na stopalima.
 • Kleknemo na presavijeno ćebe kako bi smanjili pritisak i učinili položaj ugodnim za kolena, cevanice i stopala.
 • Ukoliko nam trtica ne odmara na tlu postavimo yoga blok ili urolovano ćebe između stopala i sednemo na njega (obe sedalne kosti su jednako poduprte). Kako bi olakšali eventualnu napetost u kolenima postavimo tanko urolovano ćebe ispred joga bloka i ispod gležnjeva. Stopala su usmerena nazad a prsti odmaraju na tlu.

Terapeutska primena

 • visoki krvni pritisak
 • astma
 • ravna stopala
 • reumatski bol u kolenima
 • bol u petama

 

Dobrobiti

 • isteže butine, kolena, gležnjeve
 • jača svodove, redukuje ravna stopala
 • smanjuje napetost u ramenima, vratu, kukovima, kolenima, preponama
 • smanjuje artritis u laktovima i prstima
 • oslobađa bola u leđima
 • poboljšava cirkulaciju u stopalima
 • poboljšava varenje
 • ublažava simptome menopauze

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

srčani problemi

glavobolja(u ovom slučaju praktikujemo ležeću varijaciju heroja podupirući trup i glavu valjkom)

povreda kolena i gležnjeva