Joga položaj: Kamila (Uštrasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Joga-polozaji-vezbe-Kamila-Ustrasana-Jadrankaustra = kamila

Ne mogu odoleti a da ovaj prikaz ne započenem crtežom kamile koji je napravio Pikaso – fantastično! Ali idemo na naš ‘posao’. Kao što znamo, kamila ima savršeni metabolizam. Kako naše telo pamti sve faze evolutivnog razvoja kroz koji smo prošli, ovim položajem ga podsećamo na period odmerenog varenja. U jogi se kaže da kada vežbamo kamilu, nećemo više nikada jesti ni više ni manje nego što nam treba. Probajte!

 

 

 

 

 

Korak po korak

01 Klekni na pod sa kolenima razmaknutim u širini kukova. Učvrsti butine i zamisli kao da podižeš sedalne kosti uvis. Kukove drži meko koliko je moguće. Potkolenice i gornju stranu stopala pritisni na pod. Kamila - Pikaso

02 Osloni dlanove na kukove sa prstima prema dole. Učvrsti prepone i repnu kost guraj prema pubičnoj kosti kako bi ti se otvorila karlica. Udahni i podigni srce gurajući loptice u zadnja rebra.

03 Sada podigni levu ruku i držeći se čvsrtinom leđa i trtice nagni se nazad i uz izdah posegni desnom rukom da dohvatiš desnu petu. Ukoliko ne možeš dohvatiti petu, vrati karlicu malo unazad i dohvati petu. Ako i dalje ne možeš da dohvatiš petu, podvi prste stopala kako bi podigao petu višlje.

04 Gledaj da se ne savijaš donjim nego srednjim leđima tako što ćeš držati donji deo kičme prav a savijati se gornjim srednjim delom leđa. Pritisni dlan na taban ili petu sa prstima šake okrenutim prema dole. Drži ramena paralelna sa podom (ili možeš uvrnuti leđa kao na manjoj slici) a glavu ili u neutralnom položaju ili da visi na dole. Pazi da ne naprežeš vrat suviše i da ne stiskaš grlo.

05 Ostani u položaju 30 sekundi do jednog minuta i izađi iz položaja sa rukama na kukovima. Udahni i podigni glavu i trup gore a karlicu dole. Ponovi na drugu stranu a potom izvedi puni položaj sa obe ruke na petama. Odmori se u dečijem položaju. Joga-polozaji-vezbe-Kamila-ustrasana-twist

 

Terapeutska primena

  • Bolesti disanja, bolovi u leđima, slabost
  • Anksioznost
  • Menstrualne nelagosti

 

Dobrobiti

  • Isteže celu prednju stranu tela, skočne zglobove, butine i prepone
  • Isteže stomak, grudi i vrat.
  • Isteže duboke unutrašnje mišiće (fleksore kuka – psoas mišiće).
  • Jača mišiće leđa.
  • Popravlja držanje tela.
  • Stimuliše organe stomaka i vrata

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

Visok ili nizak krvi pritisak

Migrena

Nesanica

Ozbiljne povrede donjih leđa i vrata