Joga položaj: Obrnuti trougao (Parivrta trikonasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Parivrtta – obrnuti, okrenuti; trikona – trougao

Joga-polozaji-vezbe-Parivtta-Trikonasana-Obrnuti-trougao-Jadranka

Ova asana predstavlja intenzivniju, obrnutu varijaciju trougla. U njoj je trup uvijen i istegnut što pojačava cirkulaciju krvi, naročito u donjim delovima kičme, te omogućuje pravilno funkcionisanje kičme i leđnih mišića.

 

 

 

 

 

Korak po korak

01 Stanemo u Tadasanu

02 Sa udahom skočimo ili zakoračimo u raskorak širok 3,5 – 4 dužine stopala. Oba stopala paralelna, prsti usmereni napred. Raširimo ruke u stranu, u visinu ramena, dlanovi okrenuti ka tlu. Aktiviramo obe ruke ;istežemo ramena, lopatice, odmičemo ih što dalje od kičme, učvrstimo laktove, pružimo prave prste u stranu – kao da nas neko vuče za njih. Podignemo grudni koš i gledamo napred.

03 Okrenemo desno stopalo za 90 stepeni, a levo stopalo za 45-60 stepeni u desnu stranu tako da pete ostanu u istoj liniji. Učvrstimo obe butine. Desno koleno centriramo i učvrstimo povlačeći čašicu istog na gore, držimo ga u liniji sa centrom desnog gležnja

04 Sa izdahom okrenemo trup u desnu stranu, naginjući se napred i preko desne noge. Stavimo levi dlan pored desnog stopala, sa njegove spoljašnje strane, a desnu ruku istegnemo i pružimo ka tavanici (dlan okrenut od nas) tako da su obe ruke vertikalne, u istoj liniji. Okrećemo glavu gore i gledamo u palac desne ruke. Vrat i glava u liniji sa kičmom

05 Kada smo zauzeli položaj tela učvrstimo kolena i noge. Pritisnemo zadnju stranu desne butine ka levoj. “Uzemljimo“ tabane, obratimo pažnju da ne odižemo prste desnog stopala i da učvrstimo, fiksiramo spoljašnju stranu levog stopala na tlo. Težina tela je najvećim delom na stopalima, prevashodno na ,,zadnjoj,, peti. Zato vodimo računa da ne naslanjamo telo previše na donju ruku, ona nam daje sigurnost i pomaže održavanju ravnoteže u položaju.

06 Ostanemo u ovoj asani, normalno dišući, od 30 sekundi do 1minut.

07 Sa udahom podižemo levu ruku, uspravimo trup i okrenemo sa napred, u početni raskorak. Ispravimo stopala, spustimo ruke i ponovimo u drugu, levu stranu zadržavajući se isti vremenski period u položaju.

08 8. Sa izdahom skočimo ili zakoračimo u početni stav, Tadasanu.

 

Napomene:

 • Donju ruku možemo spustiti ili na tlo(sa unutrašnje ili spoljašnje strane stopala ka kojem se savijamo) ili, ukoliko nam je tlo predaleko i ne možemo ga dotaći rukom, položimo je na yoga blok koji postavimo uz unutrašnju/spoljašnju stranu stopala (visinu bloka prilagodim sopstvenim potrebama).
 • Jedna od glavnih poteškoća u ovoj asani je nemogućnost da držimo zadnju petu čvrsto na tlu a što nas čini nestabilnima. Kako bi to ispravili i stabilizovali položaj tela u asani postavimo zadnju petu uza zid i guramo je ka njemu. To će nam pomoći da je držimo ‘uzemljenu’.

 

Terapeutska primena

 • opstipacija
 • problemi sa varenjem
 • astma
 • bol u donjim leđima
 • išijas

 

Dobrobiti

 • jača i isteže noge(butine, listove, tetive kolena)
 • isteže kukove i kičmu
 • jača mišiće kukova i kičme
 • otvara grudni koš, produbljuje disanje
 • otklanja bol u leđima
 • jača i stimuliše unutrašnje organe
 • razvija osećaj za ravnotežu

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

povreda leđa ili kičmene moždine

migrena, glavobolja

dijareja

nesanica

nizak krvni pritisak

osobe sa problemima u vratnom delu drže glavu u neutralnoj poziciji, gledaju pravo izdužujući podjednako obe strane vrata

osobe koje imaju visok krvni pritisak okreću glavu dole i gledaju u tlo