Joga položaj: PIRAMIDA (Parsvtanasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Parsva – bok, strana; uttana – intenzivno istezanje

Joga-polozaji-vezbe-Piramida-JadrankaU ovom jogijskom položaju naše telo zauzima oblik piramide. Parsvottanasana pruža intenzivno istezanje bočnih delova grudnog koša, a njenim redovnim praktikovanjem toniramo i stimulišemo bubrege. Ona takođe pomaže pri uklanjanju ukočenosti u predelu vrata, nogama i mišićima kukova i čini zglobove kukova i kičmu elastičnom.

 

 

Korak po korak

01 Stanemo u položaj ,,planine,,.. Sa udahom stanemo ili skočimo u raskorak širok 3,5-4 dužine stopala. Dlanove oslonimo na kukove.

Ukoliko osetite nelagodnost ili preistegnutost nogu u ovolikom raskoraku, prilagodite ga da vam bude udobno. Kada osetite da je težina tela ravnomerno raspoređena na oba stopala, raskorak je dobar. Zaustavite se u ovom položaju nekoliko sekundi.

02 Okrenemo levo stopalo 45 – 60 stepeni ka desnom stopalu,a desno stopalo za 90 stepeni u desnu stranu. Izravnamo pete, u istoj su liniji. Učvrstimo butine, desnu butinu okrenemo ka spolja tako da je centar čašice desnog kolena u liniji sa centrom desnog skočnog zgloba.

03 Sa izdahom okrenemo trup iz kukova u desnu stranu. Izravnamo prednju stranu karlice koliko možemo sa prednjom ivicom podloge. Kada maksimalno okrenemo levi kuk ka desnoj nozi, snažno pritisnemo glavu leve butne kosti nazad kako bi učvrstili , ,,uzemljili,, levu petu. Pritisnemo spoljne strane butina unutra, kao da stiskamo joga blok između njih. Učvrstimo lopatice uz leđa, izdužimo repnu kost ka tlu, istegnemo grudni koš, struk i kukove. Zabacimo glavu i grudi nazad, blago se savijajući i gledamo u tavanicu vodeći računa da ne naprežemo grlo.

04 Sa izdahom istegnemo kičmu i savijemo se trupom napred ka desnoj nozi iz kukova, ne iz struka. Vodimo računa da ne skraćujemo trup dok se spuštamo napred i dole. Dok ulazimo u položaj ,,prednjačimo,, sternumom i ne dozvolimo desnom kolenu da se savije. Kad je trup paralelan sa tlom, zaustavimo se, spustimo ruke i pritisnemo dlanove ili vrhove prstiju na tlo sa svake strane desnog stopala. Ruke su prave.

Ukoliko ne možete da spustite ruke na tlo, oslonite ih na joga blokove.

Učvrstimo butine gurajući ih nazad, izdužimo ceo trup podižući vrh grudne kosti.Gledamo napred. Ostanemo u ovom položaju nekoliko ciklusa daha.

05 Ukoliko ste fleksibilni, nastavite dalje da se savijate trupom ka desnoj nozi. Dok ulazimo dublje u položaj vodimo računa da ne skraćujemo trup i ne ulučujemo kičmu savijajući se iz struka, već isključivo iz kukova. Izdužimo maksimalno prednji deo trupa i spuštamo ga što bliže ka desnoj butini, glavu ka kolenu ili potkolenici. Pri tom dlanove snažno pritisnemo na tlo i savijemo ih u laktovima kako bi omogućili ovaj pokret, potom ih položimo na tlo iza desnog stopala. U finalnoj i potpunoj fazi ovog položaja dugačak prednji deo trupa odmara na butini, a brada ili čelo na kolenu ili potkolenici. Ostanemo u položaju od 20-30 sekundi, dišući mirno i ujednačeno.

06 Sa udahom se lagano uspravljamo, pritiskajući aktivno zadnju petu na tlo i gurajući repnu kost dole a potom ka karlici. Ponovimo položaj okrećući se i savijajući ka levoj nozi.

 

Napomene:

 • Joga-polozaji-vezbe-Piramida-InternetPotpuna i intenzivnija varijanta ovog položaja se radi sa rukama u Anjali mudri, tj. molitvenom položaju na leđima (kao na maloj slici). Prvo spojimo dlanove iza donjih leđa sa prstima uperenim ka tlu, a potom ih okrenemo unutra iz ručnih zglobova tako da prsti gledaju u tavanicu. Iz ovog položaja pomeramo spojene dlanove uz leđa sve do lopatica između kojih odmaraju u krajnjem položaju. Mali prst svake ruke dodiruje leđa. Pritisnemo prste i dlanove čvrsto jedne uz druge gurajući laktove unutra. Ovaj potez potiskuje ramena unazad i širi grudni koš još više, a samim tim omogućuje lakše disanje u finalnoj fazi položaja, kada se spustimo trupom ka prednjoj nozi.
 • Postoji još jedna, srednja varijacija položaja ruku u ,,piramidi,, između spuštanja i oslanjanja ruku na tlo i njihovog spajanja u molitveni položaj između lopatica. Jednostavno ukrstimo podlaktice iza leđa savijajući ruke u laktovima tako da su paralelne sa strukom i uhvatimo šakama suprotne laktove.
 • Ukoliko osetite da vam se zadnja peta odiže od tla kada se spuštate trupom ka prednjoj nozi, praktikujte ovaj položaj tako što ćete pritisnuti zadnju petu čvrsto uza zid i tako onemogućiti njeno odizanje. Samim tim će te poboljšati stabilnost i ravnotežu u krajnjem položaju.

 

Terapeutska primena

 • • ravna stopala

 

Dobrobiti

 • isteže kičmu, kukove, tetive kolena
 • ublažava artritis u vratu, ramenima, laktovima i ručnim zglobovima (kada se radi sa rukama u anjala mudri)
 • jača abdominalne organe
 • popravlja varenje
 • tonita jetru i slezinu
 • olakšava menstrualni bol
 • umiruje mozak
 • jača noge
 • popravlja držanje tela i osećaj za ravnotežu

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

Joga-polozaji-vezbe-Piramida-Internet-zidUkoliko imate povredu leđa ili visok krvni pritisak izbegavajte ulaženje u puni položaj ,,piramide,,. Umesto toga izvedite Ardha parsvottanasanu ili ,,polu-piramidu,,. Stanemo nekoliko koraka ispred zida, okrenuti mu licem. Izvedemo pripremne položaje gore opisane od 1-3 koraka . Sa izdahom lagano nagnemo trup napred , spuštamo ga u položaj paralelan sa tlom pružajući ruke istovremeno ka zidu. Aktivno pritisnemo dlanove na zid, držimo ruke ispravljene u laktovima, a prednji deo trupa duži u odnosu na zadnji.