Joga položaj: POLOŽAJ MUDRACA (Vasisthasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Vasistha – čuveni indijski prorok/mudrac

046c-Joga-polozaji-vezbe-polozaj-mudraca-jadrankaOva izazovna asana je posvećena Vasisthi, jednom od sedam proslavljenih mudraca u indijskoj tradiciji. Spada u balansirajuće položaje i, kako se izvodi na jednoj ruci, izuzetno jača ruke i ručne zglobove. Tako u prilagođenoj/lakšoj verziji ovog položaja držimo težinu celog tela na jednoj ruci i spoljnoj ivici iste noge dok smo okrenuti u stranu i formiramo trupom i nogama ugao od 45 stepeni u odnosu na tlo.

U naprednijoj verziji ovog položaja, onako kako ga opisuje čuveni jogi B.K.S. Iyengar, gornja noga je ispružena, vertikalna u odnosu na tlo i potpuno istegnuta. Pošto je ovo za mnoge na početku teže izvodljivo, opisaćemo obe verzije ovog položaja, prvu prilagođenu početnicima, drugu naprednijim praktikantima joge. Postoje razni načini ulaska u ovaj položaj iz asana kao što su Pas koji gleda dole, Daska, a ovde ćemo opisati način koji odlično priprema telo, pre svega ruku i nogu na kojoj se balansira, a pritom pruža trupu i snažno lateralno istezanje.

Prilagođena verzija Vasisthasane:

Korak po korak:

1. Sedimo pruženih nogu, u položaju Dandasane. Okrenemo se na levi bok ispruženih nogu tako da desna noga celom dužinom leži na levoj, a desna ruka je položena na desnu butinu.

2. Ispruženom levom rukom se podupremo okomito na pod, usmerimo prste leve šake u stranu, od tela. Levu šaku pomerimo malo napred tako da nije potpuno u liniji sa levim ramenom. Ispravimo levu ruku učvršćujući troglavi mišić nadlaktice i pritisnemo čvrsto na tlo koren kažiprsta. Umirimo se, koncentrišemo se na telo, dah, istezanje leve strane trupa. Usmerimo pogled na jasno uočljivu tačku ispred sebe, održavamo ravnotežu.

3. Iz ovog pripremnog stava, pitisnemo snažno levu ruku na tlo i sa udahom podignemo karlicu i noge što više tako da ostanu spojene i ispružene u kolenima. Učvrstimo lopatice i krsnu kost uz zadnji deo trupa. Učvrstimo butine, guramo pete ka tlu. Izravnamo celo telo u jednu dugu dijagonalnu liniju od peta pa sve do vrha glave. Balansiramo na levoj ruci i spoljnoj ivici levog stopala (slika A).046a-Joga-polozaji-vezbe-polozaj-mudraca-fabijan

*Iz ovog položaja možete probati da ispružite desnu ruku ka tavanici tako da su oba ramena u istoj liniji.

*Takođe možete pokušati još jednu varijaciju, između ovog lakšeg i naprednijeg izvođenja. Iz položaja opisanog u tački 3, desnu ruku stavimo iza leđa, a ispruženu desnu nogu podižemo u paralelan položaj tako da je u istoj liniji sa gornjim delom tela i glavom (slika B).

046b-Joga-polozaji-vezbe-polozaj-mudraca-fabijan4. Glavu držimo u neutralnoj poziciji, gledajući napred ili je okrenemo tako da pogled usmerimo ka tavanici ili ruci ako je ispružena. Ostanemo u položaju od 15 do 30 sekundi dišući ujednačeno i duboko. Sa izdahom se spustimo na levi bok, vratimo u Dandasanu i ponovimo položaj na drugu, desnu stranu, sa istim vremenskim zadržavanjem u krajnjem stavu.

Naprednija verzija Vasisthasane:

*Iz stava opisanog u tački 3, sa izdahom savijemo gornju, desnu nogu u kolenu, privučemo butinu ka trupu, pomerimo telo malo napred i desnom rukom hvatamo palac na desnom stopalu obavijajući ga spojenim srednjim prstom i kažiprstom sa jedne i palcem sa druge strane. Povučemo desnu ruku naviše i potpuno ispružimo desnu nogu tako da je vertikalna u odnosu na tlo. Dišemo u položaju 15-30 sekundi, pustimo desni palac, spustimo desnu nogu na levu, a desnu ruku na butinu. Izađemo iz položaja i ponovimo u drugu stranu (slika C).

Dobrobiti:

• uravnotežuje celo telo, posebno nervni sistem

• jača i isteže zglobove ruku, nogu, bočne mišiće trupa, mišiće kukova

• jača lumbalni i krsni deo kičme, otklanja bol i ukočenost u krstima

• sprečava i otklanja skoliozu

• poboljšava koncentraciju i ravnotežu

Kontraindikacije i upozorenja:

• u slučaju povrede šake, lakta ili ramena izbegavati ovaj položaj

Jadranka, joga trener