Joga položaj: SAVIJANJE UNAPRED RAŠIRENIH NOGU (Prasarita Padotanasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

(prasarita = raširen, pada = stopalo, ut = intenzivno, tan = istegnuti)

Joga-polozaji-vezbe-Savijanje-unapred-rasirenih-nogu-JadrankaOvo je položaj intenzivnog istezanja butina, prepona i donjih leđa. Mnogo ga je teže izvesti nego što se to čini kada to uradi Jadranka (vidimo je naslici kako, iz toga položaja, posmatra svetu reku Gang :-). Naročito je problematičan većini muškataca jer se oni, generalno, teže savijaju prema napred, a žene prema nazad.

 

 

 

 

Korak po korak

01 Iz položaja Tadasane (Planina), raskorači na oko jedan metar širini. Stavi ruke na kukove i postavi stopala paralelna jedno drugom. Sa udahom ‘izduži’ gornji deo tela praveći prednji deo trupa duži nego zadnji. Podigni mišiće butina.

02 Sa izdahom, dugog trupa i pravih leđa, savise iz kukova – unapred. Kada se trupa nađr paralelan sa podom, spusti dlanove na pod direktno ispod ramena. Noge i nadlaktice treba da budu vertikalne na pod a nadlaktice paralelne. Izvuci kičmu iz karlice. Pokušaj da ulegneš leđa prema unutra a glavu da podigneš i gledaš u plafon. 041b-Joga-polozaji-vezbe-Savijanje-unapred-rasirenih-nogu-Varijacija

03 Podigni butine kako bi se produžio trup i istegni prepone šireći osnovu karlice. Udahni i izdahni nekoliko puta i ‘hodaj’ sa rukama unazad dok ne dođeš u jednu ravan sa stopalima. Udahni izdahni još nekoliko puta i potom spusti se u potpuno savijanje. Ako je moguće spusti glavu na pod a ako ne na blok. Drži trup što dužim.

04 Pritisni dlanove aktivno na pod i drži trup dugačkim i pazi da ti ramena ne budu kod ušiju. 041b-Joga-polozaji-vezbe-Savijanje-unapred-rasirenih-nogu-Varijacija-2

05 Ostani u položaju oko jednog minuta i potom uz udah podiži torzo i istovremeno vraćaj ruke na kukove i uspravi se. poskoči ili se ‘izšetaj’ iz raskoraka.

06 Evo i dve napredne varijacije tog položaja.

 

Terapeutska primena

  • glavobolja
  • slabost
  • blaga depresija

 

Dobrobiti

  • Jača i isteže prednje i zadnje strane nogu i kičmu.
  • Umiruje unutrašnje organe
  • Umiruje mozak
  • Ublažava bolove u leđima

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

• U slučaju bolesti donjih leđa ne savijati se potpuno