MARIČIJASANA III (Marichyasana III)

Kategorija:

Joga-polozaji-vezbe-MaricijasanaIII-JadrankaAsana posvećena proroku i mudracu Maričiju

Ovo je jedna od intenzivnijih sedećih asana bočnog uvijanja kičme. Redovnim praktikovanjem Maričasana isteže celo telo i podmlađuje ga, a abdominalnim organima pruža blagotvornu masažu i tonira ih.

 

 

 

 

Korak po korak

01 Sednemo na tanko presavijeno ćebe, u položaj Pritke.

02 Savijemo desno koleno i privučemo desno stopalo ka butini iste noge što više, tako da desna peta dodiruje desni sedalni mišić. Pritisnemo celu donju površinu desnog stopala čvrsto na tlo, postavimo dlanove pored trtice, prstiju usmerenih napred.

03 Sa izdahom ispravimo kičmu izdužujući ceo trup i vrat i okrenemo ih za 90stepeni u desnu stranu, prebacujući istovremeno levu ruku preko desnog kolena tako da se leva nadlaktica nađe uz spoljnu stranu desnog kolena. Pomeramo levo rame napred, istežemo levu ruku od pazuha do lakta tako da se levi pazuh priljubi uz desno koleno, a što je veoma značajno za finalni položaj istezanja. Obratimo pažnju da nam se leva noga ne naginje u levu stranu, učvrstimo je. Težina tela ne pada na desni dlan koji se nalazi iza desnog sedalnog mišića u ovoj pripremnoj fazi. Dišemo u njoj dva ciklusa daha.

04 Pritisnemo desni ručni zglob snažno na tlo i rotiramo trup još više u desnu stranu. Učvrstimo levi pazuh uz spoljnu stranu desnog kolena pritiskajući ga uz njega, a što će omogućiti efektnije okretanje trupa udesno. Počinjemo ovaj pokret okrećući trup prvo u predelu struka, a potom grudnog koša. Sa izdahom obavijemo levu ruku oko desnog kolena i butine, savijajući je u laktu i postavimo levi ručni zglob uz levi kuk. Udahnemo i zadržimo položaj punih pluća.

05 Sa dubokim i dugim izdahom podignemo desni dlan od tla, zamahnemo desnom rukom iza leđa, istežući je iz zgloba ramena i savijajući je u laktu. Prinesemo desnu šaku što bliže levoj ruci i, ukoliko smo dovoljno fleksbilni, hvatamo desnom šakom levi ručni zlob. Ukoliko ne možemo ovo da izvedemo hvatamo se za prste ili dlanove. U krajnjem slučaju uzimamo kaiš i držimo ga zategnutog između ruku što više smanjujući razmak između njih. *Leva ruka treba da potpuno imobiliše, ‘zaključa’ savijeno desno koleno. Prostor između levog pazuha i desnog kolena je minimalan. Vremenom, regularnim praktikovanjem, on će se smanjivati što će doprineti lakšem izvođenju ove asane i kvalitetnijem istezanju trupa i ramena.

06 Okrenemo kičmu još malo u desnu stranu tako što teglimo, vučemo jednom rukom drugu iza leđa. Pomerimo desno rame nazad, pritisnemo desnu lopaticu uz leđa. Obe lopatice su paralelne, a leva strana grudnog koša dodiruje desnu butinu. Celo telo približimo savijenom kolenu i opustimo mišiće vrata.

07 Leva noga je ispružena, prava i fiksirana na tlu, a što je prilično teško postići odmah. Pomognemo ovaj položaj ,učvrstimo mišiće leve noge tako što povučemo čašicu levog kolena naviše, ka butini, i napnemo mišiće lista. Tako će leva noga ostati mirna, čvrsta i istegnuta na tlu.

08 Ostanemo u krajnjem položaju od 30 do 60 sekundi, normalno dišući. Glava i vrat mogu biti okrenuti ili u levu stranu, tako da gledamo u prste ispružene noge ili u desnu stranu, tako da gledamo preko desnog ramena.

09 Nakon držanja položaja oslobodimo ruke iza leđa, okrenemo trup napred i ispružimo desnu nogu pored leve. Ponovimo položaj , savijajući sada levu nogu i okrećući trup u levu stranu sa istim vremenskim zadržavanjem u njemu.

 

Terapeutska primena

 • opstipacija
 • digestivni problemi
 • astma
 • umor
 • bolovi u donjim leđima
 • išijas
 • menstrualne nelagodnosti

 

Dobrobiti

 • tonira i masira unutrašnje organe, naročito jetru i bubrege
 • poboljšava funkciju jetre, slezine,pankreasa,bubrega, creva
 • isteže ramena, povećava pokretljivost ramena
 • stimuliše moždane funkcije
 • oslobađa bolova u leđima, lumbalnom delu i kukovima
 • jača i isteže kičmu
 • jača mišiće vrata
 • poboljšava probavu stimulušući lenja creva
 • redukuje masne naslage sa struka

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

ozbiljne povrede leđa i kičme

visok i nizak krvni pritisak

migrena, glavobolja

dijareja

nesanica