Kurs Zdravstvenog Či kunga

Kategorija:

Zdravstveni Či kung, kurs ~ Či kung terapije se sve svode na dva jednostavna pricipa: ćiščenje meridijana radi ujednačenog protoka energije i uspostavljanje yang i yin ravnoteže ~ Wong Kiew Kit 

 

O zdravstvenom Či kungu uopšte

(Za specijalne uslove za Somborce, pogledaj pri kraju članka)

Či kung (može i Ći gong i Či gung itd.) je ime Kineske veštine koja se sastoji od dve reči: “Či” koja se može prevesti kao Životna energija a odnosi se na energiju koja kruži telom mada se može odnositi i mnogo opštije na Kosmičku energiju i u kojoj se sadrže i toplota, svetlo i elektomagnetska energija a može značiti i odnos materije, energije i duha. “Či” je osnovni princip Kineske filozofije, medicine i borilačkih veština. “Kung” se prevodi kao gajenje ili rad ili manipulacija sa nečim što sadrži vežbanje, usavršavanje, dostignuće i rezultat.

Za poznavaoce joge će biti zanimljivo znati da istovetno značenje ima i “Pranajama” (jogijska tehnika disanja) gde “prana” znači isto što i “či” a “jama” isto što i “kung”. Dakle, dve najveće civilizacije starog sveta su sasvim nezavisno jedna od druge došli do istog učenja!

Zdravstveni Či kung, dr Bulat

Izrastajući iz borilačke veštine, Zdravstveni Či kung je postao jednostavno, lako, graciozno vežbanje koje u sebi sadrži duboku filozofiju očuvanja zdravlja. Tim vežbanjem postižemo kruženje energije (“či”) kroz cello telo, jačajući tako kosti, smekšavajući tetive i zglobove i poboljšavajući cirkulacije krvi u tkivima.

Vežbanje Zdravstvenog Či kunga je “Integrisanje tri vežbanja”: vežbi tela, vežbi disanja i vežbi duha i na taj način se dobija prevencija, poboljšanje i očuvanje zdravlja. Evo šta o tome kaže trener na ovom Kursu, dr Slobodan Bulat: „Najvažniji fiziološki efekti su poboljšavanje cirkulacije krvi i limfotoka, poboljšavanje funkcija nervnog sistema, uravnotežavanje rada obe hemisfere mozga, uravnotežavanje aktivnosti simpatičkog i parasimpatičkog nervnog sistema, poboljšanje funkcije imunološkog sistema….specifičnim setovima vezbi se mogu poboljšavati funkcije pojedinih organa i sistema organa. Ukratko rečeno Zdravstveno Či kung ojačava eterično i astralno telo vezbača“.

Miloš, vodopad

Mogu vam reći da su, za mene lično, Kineske tradicionalne veštine i Taostičko viđenje sveta i čoveka u njemu, zaista bile uvid i predstavljale „kariku koja nedostaje“ na mom putu duhovnog rasta i sazrevanja; nakon susreta sa Taoizmom više ništa nije bilo isto pa sam stoga i jogu koju predajem i u Školi za joga trenere i onu na redovnim treninzima nazvao: Tao joga

I što je najlepše, vežbanje Či kunga je tako lako a tako moćno. I još lepše je to – kao što kaže majstor Chunyi Lin – ne možete ga raditi pogrešno; možete ga raditi samo dobro, bolje ili još bolje smiley.

Dakle, znatno lakše za vežbanje i učenje od joge a vrlo, vrlo efikasno! I zato nije čudo što popularnost (Zdravstvenog) Či kunga raste velikom brzinom svugde u svetu pa i kod nas. To što je Ći kung „tek“ u dolasku vam daje veliku prednost pa imate šansu da budete prvi u vašem gradu (a možda i vašoj zemlji).

Duhovni pristup zdravlju kao celini je opisan u mom članku TOTALNO zdravlje a to je i obavezna literatura za ispit.

 

Kurs

(Posetioci iz Sombora i okoline, mogu prisutvovati i vežbati po posebnim uslovima, vidi kod „CENE“)

Ko organizuje Kurs. Ovaj Međunarodni Kurs organizuju Joga centar Sombor (matični broj kod Agencije za privredne registre (APR): 08880115), Savez trenera Zdravstvenog Či kunga (matični broj kod APR-a 28162863) koji je registrovan i za edukaciju trenera Či kunga, te Tao centar Sombor.

 

Ko vodi Kurs.

Ovaj Kurs vode dva iskusna majstora Tai Či-a i Či Kung-a: Dr Slobodan Bulat (1956), lekar i trener Istočnih veština sa prekom trideset godina prakse u kombinovanju alopatske medicine i Istočnih veština i Miloš Ninković (1980) Či kung trener i terapeut sa preko deset godina učenja i praktikovanja Či Kunga (2000 god. London school of Tai chi chuan; 2001 god. Ki federation of Great Britain; 2003 god. Qi gong Seven sisters road, London). O njemu i njegovoj Rtanjskoj školi zdravog života možete videti OVDE. Njih dvojice, koji predstavljaju dve vrlo različite ali nadopunjujuće vrste Zdravstvenog Či kunga, će držati pretežno časove vežbanja. Časove meditacije i tehnike Prisutnosti u vežbanju i u svakodnevnom životu, ću držati ja, Jogi Faba.

 

Snimak dr Bulata možete videti na donjem videu

Kurs za trenere Zdravstvenog Či Kunga – NEODOLJIVO!

a Miloša na ovom videu dole

Qi gong elemenata kacer 2014

Program Kursa se sastoji od niza teoretskih (teorija elemenata i teorija meridijana, anatomija sa fiziologijom itd) i praktičnih vežbi kao što su rad na povezivanju tela i protočnosti meridijana kao i rad na otklanjanju energetskih blokada, Či kung organa, Či kung čakri, Ji jin djing, Jang šen gong itd, itd (vidi Tabelu, klikni za uveličanje).

Ovo je jedini “intenzivni kurs” u celom Regionu a možda i u celoj Evropi. Intenzivni znači da se održava na jednom mestu u kontinuitetu od dve nedelje “od jutra do mraka”, gde se polaznici deset sati dnevno bave samo Či kung-om, vežbaju, stanuju, hrane se i žive zajedno sa učiteljima (dnevnu rutinu možete takođe videti na Tabeli). Dakle, ovaj Kurs se ne “razvlači” mesecima svake druge subote ili nedelje i ne košta 1.800€ (kao kursevi u Beogradu).

Kada se održava Kurs traje dve nedelje i održava se od 29.06.2015 do 12.07.2015.godine

Gde se održava. Kurs se održava u Joga centru u Somboru, Samka Radosavljevića 24 (vidi: www.maps.google.com – ukucaj: Yoga centar Sombor). Treninzi se održavaju u parku Joga centra a kada vremenski uslovi to ne dozvoljavaju, tada se treninzi drže u sali Centra (slika levo).

 

 

Za koga je ovaj Kurs. Ovaj Kurs je namenjen svakome ko želi da nauči ove veštine radi očuvanja i poboljšavanja sopstvenog zdravlja; zatim medicinskom osoblju (med. sestrama, fizioterapeutima, kiropraktičrima….) i – možda najvažnija kategorija – sportskim trenerima (koji to već jesu ili žele to postati) Ći kunga, Tai ćia, joge, Pilatesa, Reikija i drugim trenerima koji žele da upotpune svoje znanje i dobiju diploma.

Zdravstveni_Či kung_drBulatŠta dobijaju polaznici Kursa. Svi polaznici Kursa dobijaju Certifikat da su pohađali osnovni kurs Zdravstvenog Či kunga a oni polaznici koji ispune uslove (zalaganje, postignuti napredak i dostignuti nivo znanja i veštine) dobijaju i DIPLOMU TRENERA Zdravstvenog Či kunga. Ceftifikati i Diplome su dvojezični (Srpski/Hrvatski/Bosanski & Engleski). Takođe, svi polaznici automatski postaju doživotni besplatni članovi Saveza Či kung trenera.

Šta još dobijaju polaznici: Polaznici dobijaju ne samo veštinu za čuvanje sopstvenog zdravlja nego i jedno dodatno a možda – vremenom – i glavno zanimanje. Ovo je investicija koja se isplati za samo nekoliko meseci.

 

Smeštaj i ishrana

Oni koji su iz Sombora i okoline (ili imaju rodbinu, prijatelje u Somboru) mogu dolaziti od kuće a za ostale je obezbeđen smeštaj u samom Joga centru (vidi sliku) sa vegetarijanskom hranom (brend Prana~hrana). Polaznici mogu stanovati i u sopstvenim šatorima ili šatorima Joga centra koji se postave u parku Centra a mogu stanovati i u sali Centra.

 

POSEBNE CENE ZA VEŽBAČE IZ SOMBORA I OKOLINE: Dakle, oni koji žele samo vežbati, pridružiti se Kurs ali ne kao polaznici nego samo kao vežbači, mogu prisustvovati i jutranjim i/ili večernjim treninzima. Dvonedeljno vežbanje u jutarnjem ili večernjem terminu (jedan termin dva sata) košta 90evra. Vežbanje u oba termina košta 140evra. Pojedinačni čas bilo u jutarnjem ili večerenjem – prema dogovoru, zavisno od broja časova. Na sve cene članovi Joga centra Sombor (svi koji vežbaju ili su nekada vežbali U joga centru) imaju i dodatnih 10% popusta. Večernja škola meditacija svaki dan od 20 – 21h – BESPLATNO!

CENE: Kurs košta 300 evra. Smeštaj u Joga centru (6 mesta, 2 + 2 + 1+1) sa punim pansionom (sva tri obroka)  je 20evra dnevno po osobi u dvokrevetnoj sobi a 22evra u jednokrevetnoj sobi (domaća vegeterijanska i – kada god je to moguće – organska hrana). Smeštaj u sali Centra ili u šatoru sa upotrebom kupatila, veš mašine i kuhinje staje 5evra dnevno. Moguće je uzeti i samo obroke (i ako ste smešteni u Centru i ako ste smešteni drugde) ali je ukupan broj ograničen na osam abonenata. Sva tri obroka su 10evra dnevno a pojedinačno: doručak 3evra a ručak i večera po 4evra. Možete, naravno, i samostalno naći i luksuzniji a i skromniji smeštaj.Park Joga centra Sombor

Obzirom na mali broj mesta, obavezna je rezervacija u visini 30% cene, koji se iznos uračuva u cenu. Ostatak cene Kursa se plaća na licu mesta prilikom dolaska.

Troškovi smeštaja se plaćaju na licu mesta prilikom dolaska na Kurs. Za troškove smeštaja i ishrane možete dobiti popust od 50% ukoliko pomažete u kuhinji, kući, bašti itd, a za uslove i obaveze tražite dodatna objašnjenja mailom (da ne opterećujem ovaj tekst tim detaljima).

 

Popusti i povoljnosti. Svi polaznici koji uplate celokupnu cenu Kursa (bez smeštaja itd) do kraja 2014. imaju popust od 20%. Svi koji plate celokupnu cenu Kursa do 31.03. 2015. imaju popust od 10%. Troškove smešta i ishrane je moguće platiti i čekovima građana (do 5 čekova koji dospevaju do 15.08.; 15.09.; 15.10; 15.11. i 15.12.2015.). na sve cene i popuste, polaznici koji su već bili na nekom od kurseva Joga centra Sombor ili putovali da Yoga travel – imaju dodatnih 10% popusta!

INFO tel. 025 432 060, 065 21000 70, 063 553 108, mail: chikung@joga.rs

 

Za prijavu ili „predbeležbu“, ispuni ovaj UPITNIK, on ne obavezuje ni vas ni nas dok ne uplatite rezervaciju ili ceo iznos.

 

Plaćanje: Uplate (dinarske) na račun Joga centra Sombor:

RAIFFEISEN BANKA AD,

Fitnes centar Joga

Rn br 265-2510310000646-82

po prodajnom kursu koji može naći OVDE, ili se može platiti u gotovom u Joga centru.

 

A evo i podataka za plaćanje iz inostranstva:

1. Za polaznike iz Hrvatske je najzgodnije jer mogu platiti u kunama na moj račun u Hrvatskoj (po prodajnom kursu evra na dan uplate):

PRIVREDNA BANKA ZAGREB – Tekući račun u kunama

FABIJAN PERIŠKIĆ, SAMKA RADOSAVLJEVIĆA 24

25000 SOMBOR, SRBIJA

HR28 2340 0093 2184 4352 6

SWIFT adresa (BIC) Privredna banka Zagreb d.d.: PBZGHR2X

 

2. Polaznici iz drugih država mogu platite putem PayPal-a (mail adresa je preuzmi@joga.rs i u toj verziji ja plaćam proviziju), ili Wester Union-a Western union, Či kung(Periškić Fabijan, Sombor, Serbia, Samka Radosavljevića 24) – vi plaćate proviziju, ili putem banke (najskuskuplja verzija, banke naplate proviziju i vama i meni):

 

 

RAIFFEISEN BANKA AD

BEOGRAD, RS

FABIJAN PERISKIC

IBAN: RS35265022000000749687

SWIFT CODE: RZBSRSBG

 

PRAVILA ODUSTANKA: U slučaju da odustanete od pohađanja, 6 meseci pre početka Kursa, dobijate 90% od uplaćene sume, 5 meseci pre početka 80%, 4 meseca 70%, 3 meseca 60%, 2 meseca ili manje pre početka vašeg Kursa – 50% od uplaćenog iznosa.

Ako želiš da se prijaviš ili samo „predbeležiš“ klikni na ovaj UPITNIK, to ne obavezuje ni vas ni nas (sve dok ne uplatitite rezravaciju) ali se razne prednosti računaju u odnosu na vreme prijave smiley.

 

Jogi Faba, Wu ChiČi kung je način postojanja.

Biti mek a jak.

Či kung je način disanja.

Disati duboko a mirno.

Či kung je način stajanja.

Budan a opušten.

~ Nigel Mills

 

Jogi Faba