Hodaj bos/a

Kategorija:

Naslovna

Nastavljamo seriju članaka o zdravstvenim tehnikama i postupcima koji su potpuno besplatni a vrlo efikasni: post, sunčanje, disanje kroz nos i disanje sa pauzama. Klikni na pojedini članak za više informacija.

 

Ova tema tj. postupak spada takođe u potpuno besplatne a izuzetno zdrave načine. Ona ima dva aspekta. Hodanje bos/a kao antioksidant i hodanje bos/a za jačanje imuniteta.

Da pođemo prvo od značaja hodanja bos kao veoma moćan antioksidant.

 

No, pre toga se trebamo podsetiti šta su zapravo antioksidanti o kojima se toliko priča i šta su slobodni radikali (SR) o kojim se takođe veoma mnogo govori.

 

Zdrav atom

Dakle, svaki atom se sastoji od jezgra koje se sastoji od protona (pozitivan naboj) i neutrona (neutralan naboj) i elektrona koji slobodno kruže oko tog jezgra u jednoj ili više orbita (slika 1). Čestice čine atom a ukupan broj pozitivnih (protoni) i negativnih (elektroni) čestica odrđuje da li je neki atom stabilan ili nestabilan.

 

Slobodni radikali (SR) su pravi primer nestabilnog atome jer mu nedostaje jedan electron i stoga ima (ukupan) pozitivan naboj (slika 2).

 

Sigurno već znate da slobodni radikali imaju veze sa:Atomu fali elektron

 

Starenjem – kako starimo imamo sve više i više SR i to zato što su SR i produkt metabolizma i nakupljamo ih tokom godina.

 

Otrovima u našem okruženju – Zagađenje, stres, pušenje itd stvaraju SR u našem telu.

 

Bolestima – SR nastaju i kao deo imunog sistema. Njihov posao je da se bore sa virusima, bakterijama a i da uklone oštećene ćelije. Za dobro zdravlje treba nam prava količina SR i to tama i kada su potrebni. Ponekada se imuni sistem prelije i tamo gde ne treba i počne da proizvodi previše SR. Od toga nastaju hronične upale, za koje se veruje da stoje iza većine modernih bolesti.

 

 

Radikal jede bakteriju

Pogledajte kako to izgleda kada SR „proždiru“ nepoželjne bakterije (slika 3).

 

SR su nam potrebni da urade svoj posao ubijanja bakterija i uklanjanja mrtvih ili oštećenih ćelija (kako bi ih nove mogle zameniti).

 

U idealnom svetu, SR bi ostali tamo gde su potrebni – na mestu povrede ili zagađenja. I, oni bi nestali kada je posao urađen (slika 4).

 

Ali kada imamo suviše SR oni se mogu raširiti sa „lica mesta“ i oštetiti zdrave ćelije. Oni to čine tako što kradu elektrone koji čine zdravu ćeliju.povreda

 

 

Kada imuni sistem funkcioniše kako treba, naše telo proizvodi dovoljno antioksidanata samo posebi i drže broj SR pod kontrolom i drži SR zatvorene u onim delovima tela gde su potrebni

 

Nažalost, kako starimo, mnogo se više SR akumulira u našem telu i to nas čini sklonijima ka bolestima. Naš imuni sistem počinje da se bori sa viškom SR koji mogu oštetiti ćelije imunog sistema (T ćelije), prekinuti komunikaciju među ćelijama imunog sistema te uznemiriti SR/antioksidansi ravnotežu makrofaga – veoma važne ćelije imunog sistema (slika 5).

 

 

Radikal krade elektron

Sa druge strane, antioksidansi imaju izobilje slobodnih elektrona. Poklanjajući dodatni electron slobodnim radikalima, oni neutrališu SR (slika 6).

 

Tako, recimo, radi vitamin C ili E (i mnogi drugi).

 

Telo samo proizvodi sopstvene antioksidante, kao recimo bilirubin.

 

Površina zemlje je veoma bogat i neiscrpan izvor slobodnih elektrona. To nisu elektroni nakačeni u neke atome nego lutaju slobodni (slika 7).

Da bi smo neutralisali te SR koji neprestano proizvode hronične upale (i na druge načine), nama je potreban izvor slobodnih elektrona. Pogodite gde je najveći izvor slobodnih elektrona?Antioksidant poklanja elektron

 Tačno – pogodili ste – tačno ispod naših nogu! Mi hodamo po vitaminu G (ground = tlo) a da to ni ne znamo.

 

 

Slobodni elektroni kruže

Površina naše planete ima negativan električni naboj. Kada je vedro, elektroni teku od zemlje u atmosferu. Tokom oluja, munje izbacuju elektrone sa dna oblaka nazad na zemlju. Taj ceo ciklus se naziva Globalni zemljin krug (Global Earth Circuit).

 

Kada naša gola koža dotakne površinu zemlje, ti elektroni budu “usisani” u naše telo. A gde oni idu? Hmmm, pa gde je najveći manjak elektrona? Slobodni radikali! Ti elektroni neutrališu SR i čak da okončaju ciklus hronične upale. Taj postupak se zove uzemljivanje.

 

Dovoljno 20 – 30 minuta dnevno ići bos (ili u kožnoj obući) po tlu. Ali ne bilo kom tlu. Površine koje provode elektrone su trava (naročito vlažna), zemlja, pesak, ciglje, beton. Površine koje ne provode elektrone su asfalt, plastika, keramika (pločice) i drvo (slika 8).Kiša elektrona

 

Eto smo čuli kakav antioksidantni učinak ima hodanje bos/a. Da vidimo sada kakav učinak to ima na imuni sistem.

 

Imuni sistem kao drugi delovi tela moramo biti korišten i treniran kako bi opstao i razvijao se. Kako bi rekli Englezi: „Use it or lose it“ (koristi ga ili ga izgubi). Kao što moramo vežbati telo i/ili mozak, tako isto moramo vežbati i imuni sistem. Ukoliko ga stalno štitimo, on će početi da zakržljava i konačno će umreti (a i mi). Ima i drugih načina za jačanje imunog sistema (koje svakako treba primenjivati), kao što je pravilna ishrana sa naglaskom na fermentisanoj hrani (fermentisano povrće, kiseli kupus i sl., fermentisani mlečni proizvodi, kefir, jogurt itd), kretanje i vežbanje, smanjenje stresa (joga, meditacija), tuširanje hladnom vodom itd. ali naša tema je sada hodanje bos.

 

 

Bos na snegu

Ovde se ne radi o bilo kom hodanju nego o tome da nastavimo hodati i kada prođe lepo vreme tj i u jese a bogami i u zimu. Ja istračavam napolje u baštu skoro cele godine (sem kada je baš jako hldno), desetak minuta i potom potopim noge u vrelu vodu, obrišem noge trljajući ih grubim peškirom, namažem stopala nekim toplim uljem i obučem tople čarape. Kome je to suviše ekstremno, može potopiti stopala (do članaka) u vrelu vodi (2, 3 minuta) a potom u hladnu (isto 2, 3 minuta). Vremenom – zadržavajući istu vrelu vodu – treba lagano koristiti sve hladniju i hladniju vodu (hladiti vodu u frižideru) sve dok ne dođemo do ledene vode (dodavanje leda – 0 stepeni C). Ovo su ruske metode koje sam naučio od Georgija Nazarova a kako to izgleda po mrazu, možete videti na donjem linku:

https://youtu.be/vKFNKyPk8G4

Eto, to je poslednja od besplatnih metoda (uz prethodnih pet) – a koje niko neće da vas podučava jer od toga niko nema koristi. Sem vas smiley! Zaista se vredi potruditi i proučiti ove metode i uštedeti sebi vreme, novac, živce…

 

Jogi Faba