Mantre

Šta su mantre

Mantre-u-kamenu„U početku bješe reč, i riječ bješe u Boga, i Bog biješe reč“ (Jevanđelje po Jovanu 1:1)

Ovaj tekst o mantrama započinjemo tekstom iz Biblije jer je vrlo indikativan za razumevanje same mantre. U Grčkom originalu stoji da je u početku bio „logos“ (λόγος), što znači “reč” ali i mnogo više (“misao”, “princip”, “govor”, “zakon” itd) i koren je reči “logika” i to je misaona strana “reči” ali unutrašnja strana reči je zvuk, dakle vibracija i ona mnogo bolje održava suštinu mantre. Setimo se ovde, na čas, šta je o tome pisao Nikola Tesla: “Ne postoji ništa u Univerzumu što nema vibraciju” i “Ukoliko želite da dokučite suštinu Stvarnosti, razmišljajte u kategorijama vibracija” itd.

MANTRA ČUDESNOG ISCELENJA (Om Mani Padme Hum)

Mantre-Om-Mani-Padme-HumPoznata i kao “Mantra velikog saosećanja” i kao “Mantra čudesnog iscelenja”

Ovo je jedna od najpoznatijih mantri u Budizmu. Ona se može pevati (glasno ili u sebi), slušati, čitati, gledati (samo posmatranje ovog divnog zapisa već može imati efekat kao i slušanje), a može se i “hodati”; kada je naučite pevajte je u ritmu hoda i iznenadićete se koliko se uz nju može dugo hodati bez zamora!

MANTRA ŽIVOTA (Maha mritjunđaja mantra)

Mantre-Shiva-TrookiOva velika (“maha”) mantra je Mantra pobede nad smrću i stoga se naziva i “Mantra života”. Zove se i “Trijumbakam mantra” jer se obraća “Trookom” tj. Šivi. Ona je poziv za prosvetljenje

GAJATRI MANTRA

Mantre-Gayatri-DeviOva je mantra druga po redu po učestalosti korišćenja i poznatosti u svetu i smatra se za najvišu i najsnažniju mantru. Poznata je i pod imenom “Guru Mantra” i “Savitri mantra”. Kaže se da ju je svetu darovala Gajatri Devi (Boginja Gajatri). U Bagavat Giti Krišna kaže Arđuni: “Među svim mantrama, ja sam Gajatri”. Sama reč “gajatri” se sastoji od dve reči: “”gajati” što znači “pevati” i “trajati” što znači “zaštiti”, pa se tako štitimo pevajući ovu mantru. Inače, muški rod te imenice je “Gajatra” i znači “himna”

Om mantra

MANTRA OM

Mantre-OmOvo je bez dileme najpoznatija mantra i to je “Mantra nad mantrama”. Vrlo je poznata i njen “izgled” napisan na Sanskritu (pogledajte nekoliko varijacija).

Om je simbol celog Univerzuma. On/a se zapravo sastoji od tri zvuka A – U –M ali se pojenjem ona često stope u jedan OM. Ta tri osnovna zvuka su osnova iz kojeg su se razvili svi ostali zvuci i oni “trojstvo”, osnova i sinteza zvuka.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.