Nalovna

Kategorija:

Uvod

Prvi preduslov da uberemo plodove Pranajame je da postanemo svesni da uopšte dišemo… Veliki broj ljudi toga nikada ne postanu svesni…Sledeći korak je da vežbamo razne tehnike, kako bi ojačali i telo i duh…a Pranajama je, pre svega, duhovna tehnika…
Kabir reče: „Učeniče, reci mi, šta je Bog? “O Sveti čoveče! Bog je dah unutar daha”, dakle, ako tražite Boga, načiće te ga jedino u sebi u – p r i s u t n o s t i  a pranajama je prisutnost (klik) (o tome više na Kursu).

Postoje dosta velike razlike u mišljenjima o disanju i vežbanjima pranajame. Najveći razlike nastaju iz toga kako razumemo šta je cilj pranajame; pa ako mislimo da je njen cilj jačanje pluća i dijafragme, pročišćavanje disajnih puteva i bolje snabdevanje tkiva kiseonikom – imaćemo jedan pristup a ako smatramo da joj je cilj smirenje i kontrola uma – imaćemo sasvim drugi pristup. Zato ćemo na ovom Kursu vežbati i učiti oba ta dva osnovna pristupa jer su te dve stvari nerazdvojive (vidi Program).

Dah spaja duh i telo i kada se ta spona prekine – prestaje naš život. Tehnike pranajame služe da taj spoj traje što duže i daje dobro mentalno i telesno zdravlje.

Sama reč „pranajama“ se satoji od dve reči „ajama“ (manifestacija a i manipulacija) i reči „prana“ („pra“: „osnovna jedinica“; „na“: energija) je vitalna energija Univerzuma… Isto značenje imaju i reči Či Gong (Qigong, Chi kung itd) i samo da podsetimo na to da su skoro sve civilizacije i njihove tradicije imale i imaju koncept Kosmičke životne energije, koja se u Indiji zove prana, u Kini Qi, u Japanu Ki, u Grčkoj pneuma a na Zapadu nazvana Životna suština (Life essence) itd.

inače, naše emocije utiču na način disanja ali i obrnuto – način disanja utiče na naše emocije i tako vežbanjem pranajame poboljšavamo kvalitet života (nije uvek samo pitanje dužine života nego i njegov kvalitet).

 

Program

Ponedeljak, 05. Decembar: Pranajama vizualizacije tj. pranajama meditacije i tehnike smirenja, te protiv nesanice, depresije, panike i drugih psihičkih problema…

Utorak, 06. Decembar: „Meditativne pranajame“ (Tiho disanje, Nadi Šodana – Anulom vilom, Uđai)

Sreda, 07. Decembar: „Energetske pranajame“ (Bastrika, Kapalabati)

Četvrtak, 08. Decembar: Tehnike zadržavanja daha radi sniženja krvnog pritiska (Buteljko), zanačaj disanja kroz nos, plus neke „manje tehnike“ (Bramari, sekstari…)

Petak, 09. Decembar: Pranajama Krije (Agnisara krija, Kapalbati krija)

 

Vreme održavanja

Kurs će biti održan od 05. – 09. decembra ove godine. To je pet časova po oko 45minuta teorije i vežbe i to od 20 – 20:45h (u Upitniku postoji i pitanje koje bi vam vreme najviše odgovaralo). Možda se nekome može učiniti da je to premalo časova obuke ali to je „varka“ jer mi nećemo vežbati tehnike u uobičajenoj (dovoljnoj) dužini, nego ćemo samo pokazivati tj. učiti tehnike a svako prema svojim potrebana, afinitetima i vremenu će kasnije da vežba duže… tako da tehnika i veština će biti i – „previše“ :-).

Cena

Cena Kursa je 6000din. Za uplate do 31. oktobra 2022. polaznici imaju popust od 20% tj. ušteda je 1200din a za uplate do 30.11.2022. popust je 10% tj. 600din. Za one koji se odluče da plate posle ovih datuma, obavezna je rezervacija 30% a ostatak se treba platiti do početka Kursa. Eventualno se ostatak cene od 70% može platiti na dve mesečne rate (do kraja januara sledeće godine).

Za tu cenu dobijete:
– Pet on-line časova teorije i prakse pranajame kao i neograničeni pristup snimcima kursa na YouTube nakon završenog Kursa.

– Sprsko-englesku Međunarodnu diplomu trenera pranajame

– Tri joga nidre (vrednost 1.200din) i
– Dve šavasane (vrednost 600din)

Poseban bonus za polaznike ovoga Kursa je da mogu dobiti i YouTube snimke kao i DIPLOMU ON LINE Kursa za učitelje meditacije (klik) sa 50% popusta tj. za 6000 umesto 12.000din.

Plaćanje se može izvršiti (za polaznike iz Srbije) na moj račun br. 265 – 4202930 – 53, polaznici iz CRO na moj račun u PBZ (HR28 2340 0093 2184 4352 6)  a ostali na PayPal (preuzmi@joga.rs) ili putem Western Union-a. Moguće je platiti i u gotovom u Joga centru Sombor :-).

Internet

Kao i ON LINE Kurs za učitelje meditacije i ovaj Kurs će biti održan putem aplikacije „GOOGLE MEET“ (besplatna i vrlo jednostavna za korišćenje).

Diploma

Svi polaznici dobijaju međunarodno priznate diplome za učitelje pranajame (koje će izgledati slično kao ove za učitelje meditacije – vidi sliku). Ovim Kursom i tom diplomom možete držati on – line ili „uživo“ treninge paranajame, možete je kvalitetnije uvesti u svoje treninge joge a možete – naročito – poboljšati svoje zdravlje i kvalitet života, kao i dugovečnost.

 

U svakom slučaju, ispunite ovaj Upitnik (klik). On ne obavezuje ni nas ni vas, sve dok se ne plati rezervacija ili ceo Kurs. Međutim, ispunjavanjem Upitnika, pokazujete Nebu svoju odlučnu nameru i možete očekivati da će Nebo pomoći u ostvarenju te vaše želje…

Ukoliko imate pitanja, dilema ili komentara, pišite nam na kurspranajame@joga.rs  ili me pozovite na +381652100070 ili na Viber ili porukom na Messinger (Fabijan Periškić).

Love & Light,

Jogi Fabijan