Tao ishrana

Kategorija:

Nakon dugogodišnjeg izučavanja i primene jogističke zdrave ishrane, poslednjih godina sve više zavirujem u tanjir taostima i nalazim fanscinantnu sličnost u pristupu između ta dva velika sistema (civilizacija) koji su nezavisno jedan od drugih došli do vrlo sličnih saznanja o zdravom načinu ishrane.

 

Moram priznati da su Kinezi dosta sve to zakomplikovali (slično kao i Indijci sa Ajurvedom) ali postoji velika sličnost između radžas i jang hrane kao i između tamas i  jin hrane, gde bi ideal bio kod Indijaca bila satva a kod Kineza balans jang i jin.

 

Sličnosti su mnoge ali i razlike; najveća je da Kinezi uopšte pa ni Taoisti – nisu vegeterijanci.

 

No, da ne komplikujemo evo šta savetuju Kinezi:

 

Jedi jednostavno. Previše sastojaka pa još loše iskombinovanih prave težak posao pankreasu (gušterača, organ koji prema tradicionalnoj Kineskoj medicini upravlja varenjem). Jednostavna hrana se lako vari i doprinosi unutrašnjem osećaju bistrine.

 

Jedi umereno. Prejedanje preopterećuju rad pankreasa i glavni je uzrok zastoju i „vlagi“ (Kineski izraz za teško svarljivu hranu). Umetnost je prestati jesti uprave pre nego što smo potpuno siti. Ako smo u stanju to postići, otkrićemo da imamo mnogo više energije.

 

Smanji šećer. Šećer i jako slatka hrana mogu lako preopteretiti pankreas. Preterivanje sa šećerom vodi do takve crevne fermentacije koja je leglo crevnih parazita. To takođe vodi slabljenju krvi i smanjenju energije.

 

Uključi prirodno fermentisanu hranu u ishranu. Prirodno fermentisana hrana kao kiseli kupus ili jogurt pomažu varenju hrane.

 

Razdvoji slatku hranu i voće od glavnog obroka. Mnogim ljudima to pomaže smanjenju fermentacije pri varenju i jačanju uloge pankreasa u „sortiranju“.

 

Rađe pij između nego tokom obroka. Pankreas se lako preoptereti sa previše tečnosti. Dovoljno je uzeti čašu vode ili čaja tokom obroka kako se nebi suviše razredili sokovi za varenje.

 

Izbegavaj suviše hladne hrane. Hladna hrana prevladava digestivnu vatru i može da uspori proces varenja.

 

Dobro sažvaći. Varenje započinje već žvakanjem u ustima. Dobro sažvakana hrana olakšava posao za želudac i creva.

 

Strah, posebno strah od spontanosti i izražavanja svoje seksualnosti, može smanjiti funkciju bubrega.

 

Nestrpljenje je vezano za slabosti bešike.

 

Prevelika kontrola kreativnosti, upravljan život, hroničan bes i neizražavanje sopstvene volje, vodi ka slabostima jetre.

 

Hronična neodlučnost je vezana za slabosti žuči.

 

Bes i uvređenost, nepraštanje, neodgovorena ljubav, usamljenost, prevelike stimulacije brzog života – vode slabostima srca.

 

Osećanja puna suzdržanih suza i stanje hronične konfuzije je vezano za slabosti tankih creva.

 

Kinezi pridaju veliko značanje emocijama i hiljadama godina znaju za veze između različitih emocija i bolesti, tj. između emocija i životne energije („či“).

 

Emocije: Hronično držanje nerešenih ili neizraženih emocija utiče na fizičko telo i stvara ili preveliku ili premalu ili isprekidanu aktivnosti či. Či je vrlo osetljiv na emocionalna stanja. U Kineskoj medicini je uticaj određenih emocija na telo detaljno mapirano. Dole je lista zapažanja kako iz starih zapisa Kineske medicine tako i od modernih praktičara:

 

  • Izgubljenost u mislima, prevelika briga za druge, borba sa zavisnošću, strah od budućnosti i stalna nesigurnost u vezi su sa slabošću pankreasa.
  • Hronično nezadovoljstvo, gađenje, razočarenje, pohlepa, prinudna ponašanja i hronična glad dovode do bolesti želuca.
  • Žalost, glasne samokritike ili osuđujući stavovi prema spoljnem svetu, loše samopouzdanje i samopoštovanje u vezi su sa slabostima pluća.
  • Krivica, sramota, depresija i preterani osećaj odgovornosti vezani su za slabosti debelog creva.

 

Danas je ovo već prilično poznato i na Zapadu ali se zvanična medicina još uvek time ne bavi. I bolest i lek su „u glavi“ i već je skoro „sramota“ biti bolesan jer je to znak naših nezdravih misli i emocija. Znači, treba kontrolisati emocije. Ali kako? Ono čega smo svesni, to mi kontrolišemo a ono čega nismo svesni – to kontroliše nas. Radi se o svesnosti (prisutnosti) a tome više u članku Uvod u Školu buđenja. Ukoliko želite vežbati prisutnost (kontrolu emocija), imate besplatnu Školu buđenja jogi Fabe.

 

O zdravlju možete više pročitati u mom članku TOTALNO ZDRAVLJE.

 

Jogif