Srednji nivo težine joga položaja

Joga položaj: Obrnuti trougao (Parivrta trikonasana) - Joga vežbe - asane

Parivrtta - obrnuti, okrenuti; trikona - trougao

Joga-polozaji-vezbe-Parivtta-Trikonasana-Obrnuti-trougao-Jadranka

Ova asana predstavlja intenzivniju, obrnutu varijaciju trougla. U njoj je trup uvijen i istegnut što pojačava cirkulaciju krvi, naročito u donjim delovima kičme, te omogućuje pravilno funkcionisanje kičme i leđnih mišića.

Joga položaj: POLUMESEC (Arda Čandrasana) - Joga vežbe - asane

Ardha - pola; chandra - mesec

Joga-polozaji-vezbe-Polumesec-Ardha-Chandrasana-Jadranka

U ovoj intenzivnoj balansirajućoj asani naše telo zauzima oblik polumeseca. Redovnim vežbanjem ovog položaja povećavamo koncentraciju, poboljšavamo koordinaciju i motorne reflekse

Joga položaj: LEŽEĆI JUNAK (Supta virasana) - Joga vežbe - asane

Supta-ležeći, vira-junak, ratnik

Joga-polozaji-Lezeci-junak-Supta-Virasana-Jadranka

Ovo je varijacija sedeće poze, Virasane. U ovoj asani odmaramo trup na tlu. Zato ovog junaka (heroja) nazivamo 'ležeći junak'. Ovaj položaj se naročito preporučuje osobama koje su veći deo dana na nogama, atletičarima i ostalim sportistima jer krepi, ojačava i intenzivno isteže umorne noge. Vežbajte ovu asanu pred spavanje i vaše noge će biti odmorne i 'podmlađene' ujutru kad se probudite. Takoreći, kao nove!

Joga položaj: JUNAK (Virasana) - Joga vežbe - asane

Vira – junak, heroj, ratnik

Joga-polozaji-Junak-Virasana-Jadranka

Među joga položajima veoma su poznati oni sa nazivom 'heroj'. Tako imamo stojeće, sedeće, ležeće heroje i junake, i mnogobrojne varijacije istih. Položaj Virasana se odnosi na junaka u sedećem stavu. Iako na prvi pogled liči na Vajrasanu - pozu munje ili dijamanta, on se bitno razlikuje od istog i to u položaju stopala. Naime, u Vajrasani sedimo na petama, a u Virasani između njih. U oba položaja trup je uspravan, a grudni koš izbačen. Takvim stavom tela pokazujemo ponositost i neustrašivost, kao pravi heroji...

Joga položaj: HEROJ III (Virabhadrasana III) - Joga vežbe - asane

Virabhadra - ime strašnog ratnika

Joga-polozaji-Heroj-III-Virabhadrasana-III-Jadranka

Ova asana je treća u nizu stojećih heroja i predstavlja intenzivan nastavak Virabhadrasane I. Kao položaj na jednoj nozi ona harmonizuje telo i duh, poboljšava osećaj ravnoteže, koncentraciju, zateže i jača celo telo.

Joga položaj: HEROJ (Virabhadrasana I) - Joga vežbe - asane

Virabhadra-ime neustrašivog ratnika

Joga-polozaji-Heroj-I-Virabhadrsana-I-Jadranka

Ovo je prva od tri varijacije stojećeg heroja posvećena silnom ratniku kojeg je, prema indijskoj poemi, stvorio Šiva od svoje zamršene kose.

Joga položaj: POLOŽAJ RUKE DO PALCA (Utita hasta padangustasana) - Joga vežbe - asane

Joga-polozaji-vezbe-Rukom-do-palca-JadrankaUtthita - istegnut; hasta - ruka; padangustha – palac (na nozi)

Utthita hasta padangusthasana je intenzivniji jogijski položaj koji naročito jača i isteže noge i kukove. Takođe poboljšava osećaj ravnoteže i koncentracije pošto se radi na jednoj nozi dok drugu nogu držimo za palac na nozi istegnutu ispred nas ili u stranu.

Joga položaj: Orao (garudasana) - Joga vežbe - asane

Joga-polozaji-vezbe-Garudasana-Orao-JadrankaGaruda = mitska ptica koja se rađa kao potpuno odrasla - sa perjem

Mit o ptici garuda je za mene jedan od najlepših iz cele Indijske mitologije; ta se ptica rađa sasvim odrasla, dakle, dovršena, potpuna. To smo mi. Mi se rodimo savršeni i potpuni – samo treba da to otkrijemo. Mi smo TO, što se niti rađa niti umire. Na manjoj slici možete videti ilustracija te ptice (istini za volju, meni se Jadranka više sviđa :-)

Joga-polozaji-vezbe-Photo-Garuda

Joga položaj: SAVIJANJE UNAPRED RAŠIRENIH NOGU (Prasarita Padotanasana) - Joga vežbe - asane

(prasarita = raširen, pada = stopalo, ut = intenzivno, tan = istegnuti)

Joga-polozaji-vezbe-Savijanje-unapred-rasirenih-nogu-JadrankaOvo je položaj intenzivnog istezanja butina, prepona i donjih leđa. Mnogo ga je teže izvesti nego što se to čini kada to uradi Jadranka (vidimo je naslici kako, iz toga položaja, posmatra svetu reku Gang :-). Naročito je problematičan većini muškataca jer se oni, generalno, teže savijaju prema napred, a žene prema nazad.

Joga položaj: Kamila (Uštrasana) - Joga vežbe - asane

Joga-polozaji-vezbe-Kamila-Ustrasana-Jadrankaustra = kamila

Ne mogu odoleti a da ovaj prikaz ne započenem crtežom kamile koji je napravio Pikaso – fantastično! Ali idemo na naš 'posao'. Kao što znamo, kamila ima savršeni metabolizam. Kako naše telo pamti sve faze evolutivnog razvoja kroz koji smo prošli, ovim položajem ga podsećamo na period odmerenog varenja. U jogi se kaže da kada vežbamo kamilu, nećemo više nikada jesti ni više ni manje nego što nam treba. Probajte!

Pages

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.