Početni joga položaji

Joga položaj: Položaj mrtvaca (Šavasana) - Joga vežbe - asane

Shava = leš

Joga-polozaji-Polozaj-mrtvaca-(Shavasana)-JadrankaOvaj se položaj još naziva i Mrtasana (mrta = smrt) a u nekim se tradicijama pokušava izbeći asocijacija sa smrću pa se naziva Anandasana (“Joga u svakodnevnom život” npr. ananda = blaženstvo). Ovaj položaj ima “veze sa smrću” utoliko što smo potpuno nepokretni i opušteni (u tome stanju zaista više nema napetosti :-) ).

Joga položaj: Dečiji položaj (Balasana) - Joga vežbe - asane

bala = dete

Joga-polozaji-Deciji-polozaj-(Balasana)-JadrankaBili smo rekli kako u jogi često imitiramo životinje zbog njihove prirodnosti, opuštenosti i nevinosti. Vrlo je sličan slučaj i sa decom. One se znaju opustiti i prepustiti. Imamo nekoliko položaja iz serije dečijih položaja a ovde ćemo vam prikazati jedan najčešće korišten.

Joga položaj: Luk (Danurasana) - Joga vežbe - asane

danu = luk

Joga-polozaji-Luk-(Dhanurasana)-VladimirU ovom smo položaju zaista napeti kao luk. Istežemo celu prenju stranu tela. Ponekada se zove i “Luk sa licem gore” (Urdhva Dhanurasana), ali već smo rekli da se puno sa imenima nećemo opterećivati.

Joga položaj: Riba (Macijasana) - Joga vežbe - asane

(matsya = riba)

Joga-polozaji-Riba-Matsyasana-JadrankaU ovom “trojstvu” (Sveća, Plug, Riba), Riba je suprotan položaj u odnosu na prethodna dva i u njemu je glava zabačena unazad i istežemo prednju stranu vrata. Kao i mnogi drugi položaji i ovaj ima puno varijacija. U tekstu smo dali opis varijante gde je telo oslonjeno na laktove a na fotografiji malo napredniju verziju sa rukama sklopljenim na grudima.

Joga položaj: Sveća (Sarvangasana) - Joga vežbe - asane

(sarva = sve, anga = udovi)

Joga-polozaji-Sveca-Sarvangasana-JadrankaSveća je jedan od najpoznatijih i najklasičnijih položaja. U maloj seriji Sveća – Plug – Riba, ona je prvi položaj. Za Sveću se kaže da je “Kraljica asana” (“kralj” je Stoj na glavi :-)). Čuveni joga učitelj Ajengar kaže da “ne može pobrojati sve dobrobiti tog položaja”. Samo da kažemo da, recimo, limfni sistem nema srce i da ovakav obrnuti položaj – uz pomoć gravitacije – zamenjuje “pumpu” i čini da se telo vrlo efikasno oslobadja otpadnih materija. Vežbači joge često vremenom zavole neki položaj više nego drugi i Sveća je mnogima “najomiljenija asana” (i sam sam taj :-)).

Joga položaj: Plug (Halasana) - Joga vežbe - asane

hala = plug

Joga-polozaji-Plug-(Halasana)-VladimirOvaj položaj vrlo često radimo zajedno sa Svećom (Sarvangasana) i Ribom (Macijasana) ali, naravno, da se može raditi i nezavisno i/ili u drugim kombinacijama i serijama. Kao što možete videti na slici, možemo da stavimo ćebe ispod ramena kao bi smanjili pritisak na vrat.

Joga položaj: Kobra (Budžangasana) - Joga vežbe - asane

budžanga (bhujanga) = zmija

Joga-polozaji-Kobra-(Bujangasana)-JadrankaKobra je jedan od najklasičnijih joga položaja (asana) i naći ćete je u svakom priručniku i svakoj joga školi i seriji. Kobra je položaj koji “otvara srce”.

Joga položaj: Pritka (Dandasana) - Joga vežbe - asane

danda = pritka

Joga polozaj pritka - dandasanaOvo je osnovni sedeći položaj. On jeste položaj za sebe i mnogo je zahtevniji nego što bi ste mogli pomisliti. Njegov osnovni oblik možete videti na maloj slici. To je varijanta za duže sedenje i može biti i položaj za meditaciju. Varijanta koju ćemo mi opisati je “prolazni položaj” tj. taj it kojeg ulazimo u većinu sedećih položaja i u koji se vraćamo.

Joga položaj: Kravlje lice (Gomukasana) - Joga vežbe - asane

go = krava, mukha = lice

 

Joga-polozaji-Kravlje-lice-varijcija-(Gomukasana)-JadrankaOvaj se položaj još zove i “Kravlja usta” a i “Goveđa gubica”, valjda po položaju nogu koji podseća na kravlja usta (tokom žvakanja :-) ). Na većoj slici je prikazana osnovna, uobičajena varijanta a na manjoj slici je varijacija sa rukama u položaju kao kod Garudasane

Joga položaj: Štipaljka (Paščimotanasana) - Joga vežbe - asane

pashima = zapad, uttana = istezanje

Joga-polozaji-Stipaljka-(Paschimottanasana)-JadrankaBudući se joga u Indiji radi najčešće napolju i to okrenuti Istoku, to vam je zadnja strana tela okrenuta Zapadu (pašima). Ovo je položaj u kojem vežbači često dožive najveći napredak, pa se dešava da oni koji iz početka ne mogu niti dohvatiti prste stopala, posle nekoliko meseci mogu potpuno leći grudima na butine (kao na slici).

Pages

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.