O meditaciji

Uvod u meditaciju

„Celo telo je u umu, ali nije ceo u um u telu... Um ima sposobnost da prekorači telo.“ Swami Rama

Meditacija-Uvod-BudaKako god pisali o meditaciji, početniku zvuči čudno i nedovoljno uverljivo a naprednom korisniku neautentično i daleko od doživljaja koji on/a ima tokom meditacije. To je zato što tekstove o meditaciji piše i čita um a um nije nikada u meditaciji i on ne zna ni šta je to – niti može znati. Um je, naime, uvek u prošlosti ili budućnosti a u meditaciji smo u sadašnjem trenutku. Pa pošto je sadašnji trenutak jedina Istina - um i Istina se nikada ne sretnu. Mogli bi smo u šali reći da Istina nije u umu nego u Neumu. Nešto nas toj Istini vuče. Meditacija je kao povratak kući. Ona je povratak sebi, tamo gde vam je mesto, gde pripadate.

Opuštanje vs meditacija

Meditacija-Uvod-Devojka-vodaČesto pod opuštanjem podrazumevamo gledanje televizije, čitanje knjige, sedenje u kafiću ili, recimo, pecanje. Međutim, u jogi, opuštanje je nešto što se uči, kultiviše i svesno primenjuje. To je tehnika. Njome težimo da postignemo opuštajuću reakciju ili “opuštajući odgovor”.

Šta je meditacija (Tolle)

meditacija-eckhart-tolleU svome velikom duhovnom opusu, Eckhart Tolle često govori i o meditaciji. Zapravo, celo njegovo učenje, sav angažman da nam približi „sadašnji trenutak“ je, u krajnjoj liniji, tehnika meditacije. Opra (Oprah Winfrey) ga je nazvala „Otac sadašnjeg trenutka“ i zaista on  svetljava tu sadašnjost iz bezbrojnih uglova kako bi je mogao razumeti svako.

Meditacija, dah

meditacija - dahMeditacija na dah je najpoznatija, najraširenija i, valjda, najstarija. Dah nam je uvek „pri ruci“. Čuvene „Šiva sutra“, 112 tehnika meditacije, započinju tehnikama meditacije praćenjem daha.

Šta je meditacija? (Ošo)

Meditacija-oshoŠta je meditacija (Ošo)

Meditacija je jednostavan proces
Posmatranja sopstvenog uma.
Ne borba sa umom
Niti pokušaj kontrole,
Nego samo trajanje nezainteresovanog svedoka.
Jednostavno primeti štogod da prolazi
Bez predrasude za i protiv.

Meditacija za poslovne ljude

Meditacija-za-poslovne-ljudeOvo je meditacija za poslovne ljude ali i za sve one koji usled dnevne zaposlenosti (misle da) nemaju vremena za sebe i prisutnost, za meditaciju.

Tradicionalni pristup meditaciji govori da se trebaju prvo naučiti i dobro uvežbati tehnike meditacije, dakle, sedeći na nekom mirnom i tihom mestu. Tek nakon godina savladnih tehnika i postugnutog unutrašnjeg mira bilo je predviđeno da se te tehnike počnu prenositi u svakodnevni život.

Moje učenje je da nema razloga čekati za unošenje mira i prisutnosti (dakle, meditacije) u dnevni život. Pre svega, što je meditacija nije sama sebi svrha nego je pomoćno sredstvo da život učinimo mirnijim i sretnijim tako što ćemo sve više prožimati “činjenje” – “postojanjem” a, takođe, što se nema više puno vremena za gubljenje, čekanje da se sazri za buđenje: probudi se SADA!

Ošove zapovesti

Ošo je bio protiv bilo kakvih zapovedi ali je na molbu novinara napisao “Deset zapovedi”, šale radi. Vidimo da to uopšte nije šaljivo.

Meditacija: Vipasana

627a-Meditacija-Vipasana-slikaOvo je verovatno najstarija tehnika 'sedeće' meditacije i pripisuje se Budi. Sama reč znači 'položaj za viđenje, uvid'. Ona je i najlakša i najteža. Kada otpočnete primenu, videćete zašto Smile.

Meditacija: Nedostupan

626a-Meditacija-nedostupanNije moguće naći Boga jer ne znaš gde da tražiš; nema mape, nema putokaza. Uzalud ćeš ići na hodočašća, penjati se po svetim gorama, planinama i pustinjama. Boga ne možeš naći.

Jedino Bog može naći tebe.

Odgovor

625a-Meditacija-odgovor-devojkaMeditacija nije rešenje ni za kakav poseban problem; ona ne rešava ništa. Ona ti jednostavno pomaže da se oslobodiš uma, tog stvaraoca problema. Ti misliš da ćeš naći rešenje problema sa još više mišljenja, ali sam proces kojim pokušavaš da nađeš rešenje je – problem. Um ne može da ti nađe rešenje jer ga je on i stvorio.625b-Meditacija-odgovor-um

Pages

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.