O meditaciji

Opuštanje vs meditacija

Meditacija-Uvod-Devojka-vodaČesto pod opuštanjem podrazumevamo gledanje televizije, čitanje knjige, sedenje u kafiću ili, recimo, pecanje. Međutim, u jogi, opuštanje je nešto što se uči, kultiviše i svesno primenjuje. To je tehnika. Njome težimo da postignemo opuštajuću reakciju ili “opuštajući odgovor”.

Uvod u meditaciju

„Celo telo je u umu, ali nije ceo u um u telu... Um ima sposobnost da prekorači telo.“ Swami Rama

Meditacija-Uvod-BudaKako god pisali o meditaciji, početniku zvuči čudno i nedovoljno uverljivo a naprednom korisniku neautentično i daleko od doživljaja koji on/a ima tokom meditacije. To je zato što tekstove o meditaciji piše i čita um a um nije nikada u meditaciji i on ne zna ni šta je to – niti može znati. Um je, naime, uvek u prošlosti ili budućnosti a u meditaciji smo u sadašnjem trenutku. Pa pošto je sadašnji trenutak jedina Istina - um i Istina se nikada ne sretnu. Mogli bi smo u šali reći da Istina nije u umu nego u Neumu. Nešto nas toj Istini vuče. Meditacija je kao povratak kući. Ona je povratak sebi, tamo gde vam je mesto, gde pripadate.

Šta je meditacija? (Ošo)

Meditacija-oshoŠta je meditacija (Ošo)

Meditacija je jednostavan proces
Posmatranja sopstvenog uma.
Ne borba sa umom
Niti pokušaj kontrole,
Nego samo trajanje nezainteresovanog svedoka.
Jednostavno primeti štogod da prolazi
Bez predrasude za i protiv.

Meditacija, dah

meditacija - dahMeditacija na dah je najpoznatija, najraširenija i, valjda, najstarija. Dah nam je uvek „pri ruci“. Čuvene „Šiva sutra“, 112 tehnika meditacije, započinju tehnikama meditacije praćenjem daha.

Meditacija za poslovne ljude

Meditacija-za-poslovne-ljudeOvo je meditacija za poslovne ljude ali i za sve one koji usled dnevne zaposlenosti (misle da) nemaju vremena za sebe i prisutnost, za meditaciju.

Tradicionalni pristup meditaciji govori da se trebaju prvo naučiti i dobro uvežbati tehnike meditacije, dakle, sedeći na nekom mirnom i tihom mestu. Tek nakon godina savladnih tehnika i postugnutog unutrašnjeg mira bilo je predviđeno da se te tehnike počnu prenositi u svakodnevni život.

Moje učenje je da nema razloga čekati za unošenje mira i prisutnosti (dakle, meditacije) u dnevni život. Pre svega, što je meditacija nije sama sebi svrha nego je pomoćno sredstvo da život učinimo mirnijim i sretnijim tako što ćemo sve više prožimati “činjenje” – “postojanjem” a, takođe, što se nema više puno vremena za gubljenje, čekanje da se sazri za buđenje: probudi se SADA!

Šta je meditacija (Tolle)

meditacija-eckhart-tolleU svome velikom duhovnom opusu, Eckhart Tolle često govori i o meditaciji. Zapravo, celo njegovo učenje, sav angažman da nam približi „sadašnji trenutak“ je, u krajnjoj liniji, tehnika meditacije. Opra (Oprah Winfrey) ga je nazvala „Otac sadašnjeg trenutka“ i zaista on  svetljava tu sadašnjost iz bezbrojnih uglova kako bi je mogao razumeti svako.

Ošove zapovesti

Ošo je bio protiv bilo kakvih zapovedi ali je na molbu novinara napisao “Deset zapovedi”, šale radi. Vidimo da to uopšte nije šaljivo.

Ne veruj...

630a-Meditacija-buddha-fabijan-paunNe veruj ničemu jednostavno zato što si tako čuo/čula.

Ne veruj ni zato što se to prenosi generacijama. Ne veruje ni zato što o tome govore mnogi. Ne veruj ničemu prosto zato što je tako napisano u svetim knjigama. Ne veruj ni zato jer tako kažu učitelji, starci ili mudraci...

Naročito ne veruj jer je 'bilo na TV' ili zato što 'piše u novinama' ili 'ima na Internetu' ili zato što to 'svi lajkuju'.

Meditacija: Ključ

624a-Meditacija-Klju-devojkaOnog momenta kada postanete budni za svoju svesnost, kada primetite svoju svesnost, svedoka u sebi – pronašli ste ključ. Posle od vas zavisi koliko ćete ga koristiti. I kada god je zgodna prilika, vreme, ne gubite je u glupostima: gledanju televizije, Internetu, kartanju, gledanju kako se dva idiota tuku... Zabava je najveća zavera protiv čoveka i njegove slobode.

Meditacija: Vipasana

627a-Meditacija-Vipasana-slikaOvo je verovatno najstarija tehnika 'sedeće' meditacije i pripisuje se Budi. Sama reč znači 'položaj za viđenje, uvid'. Ona je i najlakša i najteža. Kada otpočnete primenu, videćete zašto Smile.

Pages

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.